Trideset i treća nedjelja kroz godinu (A)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju: U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: „Čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov. Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’ Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: ‘Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.’ A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: ‘Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!’ A gospodar mu reče: ‘Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom,’ Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.’“ Riječ Gospodnja.

Komentar: TALENTI

Odmah na početku današnje evanđeoske zgode postajemo pozorni na to, kako Bog različito dijeli svoje darove. Netko dobije pet talenata, netko dva a netko samo jedan. Čovjek se pita, da li je to pravedno? Nije li onaj, koji je manje dobio, prikraćen? Zar Bog ne ljubi sve ljude jednako? Po kojim mjerilima daje jednima više, drugima manje?

Ne radi se samo o umnim sposobnostima nego i općenito o razlikama među ljudima. Dijelimo se na muškarce i žene, nadalje koliko je netko zdraviji ili bolesniji, velik ili malen, snažan ili slab, bogat ili siromašan. U kakvim smo različitim mjestima, državama, kontinentima rođeni, od koliko različitih roditelja odgajani, kakvu smo različitu mladost proveli. …Sve su to razlike koje jednostavno postoje i nemoguće ih je zanemariti. Ako nam se to čini nepravednim razmišljajmo u suprotnom smjeru: kako bi bilo na svijetu da Bog te razlike nije stvorio? Kako bi se znalo da je netko jak ako nema slabih, milosrdan ako su svi jednako imućni, itd.

Ako nam se ta razlika ne dopada krenimo u suprotnom smjeru. Da nema razlika svi bi bili muškarci ili žene, svi jednako zdravi ili bolesni, svi jednako slabi ili jaki, svi jednako veliki ili mali, svi jednako nadareni ili nenadareni, svi rođeni u istom mjestu, od istih roditelja. Svi bismo imali isto zvanje i vršili isti posao (koji?) … kakav bi to bio život, čemu bi se čovjek radovao, čega bi se bojao, što bi očekivao, za što bi se mučio, za čime bi čeznuo. …

Iako su prvi i drugi sluga dobili različite talente i donijeli različitu zaradu, jednako su bili pohvaljeni. I to zato jer su se trudili svim svojim snagama, te sa svojim snagama i gospodarevim talentima zaradili koliko su mogli.

S trećim slugom je gospodar vrlo strog. Ne zato, što je malo donio, već zato što nije ništa poduzeo s onim što je mogao, zakopao je talenat. Što je radio za vrijeme gospodareve odsutnosti?

Koliko ima ljudi, koji ne rade ništa, ili rade sve drugo, samo ne ono, što bi morali, za što su pozvani i što je njihova dužnost. Takvi neka se nad današnjim evanđeljem duboko zamisle jer gospodar će doći zasigurno i zatražiti da se položi račun za primljene darove.