Sv. Antun

Sjeverno od Zaboka u Grabrovcu, nalazi se skladna kapela Sv. Antuna Padovanskog. Kapela se spominje prvi puta g. 1676. kada joj je prizidano predvorje u koje je ugrađen zvonik u glavno pročelje. Dakle, ona je još ranije izgrađena. Uvrštena je u gotičke građevine. Kapela je obnavljana više puta. Neposredno nakon II. svjetskog rata, srušen je toranj. Uzroci nisu službeno otkriveni. Odmah nakon toga obavljena je sanacija grubim zidarskim radovima. Takvo stanje trajalo je sve do 1991. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg župnika vlč. Ivana Vnučeca započeta obnova Kapele, koju je današnji župnik vlč. Marijan Culjak svesrdno nastavio.

 antun pocetna

Na raspolaganju imamo premalo prostora da sve to detaljnije obradimo. Obnova je započeta unutarnjim skidanjem stare žbuke, postavljanjem električne instalacije, novim žbukanjem, ličilačkim radovima, postavljanjem novog zvonika, izradom vanjskih radova i završeno vanjskim uređenjem okoliša. Dugačak je spisak donatora i izvršitelja radova.  Nakon svih tih radnji vanjski izgled Kapele vidljiv je na  fotografiji.

U Kapeli se nalazi glavni oltar i propovjedaonica iz vremena historicizma. Glavni je oltar Sv. Antuna Padovanskog. Posebni detalji na slici Sv. Antuna Padovanskog jesu: na desnoj ruci mali dječak Isus, a u lijevoj ruci bijeli ljiljan.

Za obavljanje liturgije koristi se oltar u kojem je ugrađen reljef Sv. Huberta u lovu, rad domaćeg umjetnika Dragutina Beline (1991.g.)

Tokom godine u kapeli obavlja se više liturgijskih slavlja. Spomenut ćemo slijedeće:

13. lipnja slavimo Sv. Antuna Padovanskog. Znamo da se rodio u Lisabonu 1195. g., a umro u Padovi 1231.g. Bio je izvanredan propovjednik, čovjek velike kulture, štitio je obiteljske vrijednosti, siromahe i potlačene, borio se svim silama protiv oholosti i ambiciozne bahatosti bogataša. Stanovnici našeg kraja od davnina poštuju ga kao zaštitnika imovine i posebno domaćih životinja (blaga) seoskih domaćinstava.

4. svibnja slavimo Sv. Florijana. On je zaštitnik vatrogasaca, Na slici je u odori rimskog časnika i kablom vode gasi goreću kuću. Kao zaštitnik kršćanstva završio je mučeničkom smrću godine 304. Naše Dobrovoljno vatrogasno društvo Zabok, koje je značajno učestvovalo u obnovi Kapele, obilježava Florijanovo  kontinuirano od 1991. godine.

3. studenoga slavimo Sv. Huberta. On je od 11. stoljeća zaštitnik lovaca, lugara i strijelaca. Rodio se 656. ili 658. godine. Lovačko društvo „Trčka“ Zabok, koje je značajno učestvovalo u obnovi Kapele, poslije demokratskih promjena, od 1991. godine kontinuirano obilježava  Hubertovo.

Uz kapelu Sv. Antuna Padovanskog je kip Majke Božje. To je dar kipara Tomislava Pavletića (2002. godine) iz Sv. Kuzme, mjesta kraj Crikvenice. Kako bi se zaštitila drvena skulptura izgrađen je pokrov doniran od Grada Zaboka.

Lokacija kapele Sv. Antuna omiljeno je mjesto okupljanja građana, posebno mladih.