Predstavljena zbirka vlč. Marijana Culjaka „Poziv na drugu obalu“

U prepunom amfiteatru Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku večeras se održalo predstavljanje treće zbirke pjesama i zapisa zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „POZIV NA DRUGU OBALU“.

img_2451

U ovu zanimljivu pjesničku večer uvela nas je glazbom grupa Ma3x koji su pjesmom oduševili okupljeno mnoštvo.

Voditelj predstavljanja knjige dr. Ivica Balagović najavio je knjigu kao interesantnu široj publici, te pohvalio autora koji nije ostavio „pero“, već nastavio zapisivati svoje velike i mudre misli. Zatim je najavio gospođu Veru Grgac književnicu našega kraja koja je interpretirala lijepim i jasnim tonom (kajkavskim) ono što je autor zapisao te oduševljenju nije bilo kraja cijelu večer.

O autoru biranim riječima dr. Balagović ističe: Ovoga puta to su mlade, nove pjesme i crtice napisane unatrag nekoliko mjeseci. Ta silna umjetnička energija koju autor ima ne mora biti okarakterizirana kao lutanje i traženje sebe u umjetničkom svijetu kao boljoj i ljepšoj inačici stvarnosti. Naprotiv, tekstovi svjedoče o autorovoj zainteresiranosti za suvremeni tijek vremena i njegovu opčinjenost doživljenim, ali i rezignaciju uočenim. U tome ima misli koje možemo svrstati u socijalni nauk Crkve. Pjesme u prozi, u tipičnom apostolskom smislu sadrže i priču kao potku, iz župnikova života, a uz to razmišljanja, pouku, kritiku, zaključak. Svećenik to mora osjetiti, a Marijan Culjak to i čini, pa kaže: „Daj mi, Bože, stati među male!“ ( Nova 2013.) ili „Mali čovjek i dalje je mali, neki čak i bez TV ekrana.“ ( Nova 2013.) Papa Franjo je još 2006. godine rekao da „veliki umjetnici znaju s ljepotom predstaviti tragične i bolne stvarnosti života“. – zaključuje dr. Balagović.

img_2493

Osvrt na književnu tematiku dala je prof. Marija Lamot koja nije večeras mogla prisustvovati predstavljanju ali je njezine riječi recenzije pročitala Mirjana Mikulec. Knjiga velečasnog Marijana Culjaka, „Poziv na drugu obalu“, višestruko govori o rascjepu, ali i o pozivu da ga prevladamo. Poziv s onu stranu, pretpostavlja odaziv na poziv koji smo odabrali i koji živimo ovdje. Upravo to je čamac koji će nas prevesti i spasiti. Često nam se čini da sljedeći unutrašnji poziv, plivamo, veslamo protiv struje, svijeta koji bi nas htio odrediti, ali odmak, od onoga što svijet nudi, pravi je odaziv na Božji poziv. Njegova supstancija je ljubav kojom nas Bog voli, ali i kojom mi volimo Boga u svakom čovjeku. Manifestacije te ljubavi su služenje i žrtva. U većini pjesama i priča sabranih u ovoj knjizi prisutni su motivi služenja i žrtve. Žrtve kojoj je paradigma Isus Krist, i služenja koje, ako je istinsko, pretpostavlja žrtvu. Kao svećenik vlč. Culjak ni u jednoj pjesmi ne naglašava svoju svetost ili ispravnost, već samo svoju čovječnost, sklonu padovima, i svoju težnju k svetijem životu. Slijediti Riječ, vjernički i poetski, biti (po)svećenik Istine, znači prevladati rascjepe svijeta i obistiniti se u Jedinstvu s onu stranu, na „drugoj obali“. To je radikalan put i odabir. – ističe prof. Marija Lamot.

Recenzent knjige mons. Valentin Pozaić kaže kako pisci i pjesnici na svoj su način kreatori onoga što donose na svjetlo dana. Kreatori snagom svoje mašte i memorije koja obuhvaća prošlost i sadašnjost i kroči prema budućim zbiljama. Memorija velečasnog Marijana riznica je doživljaja stvarnosti oko njega, religiozne zbilje koju je proživljavao, u koju se rado svraća – ne odriče se svojih korijena. Bogatstvo je duha i mudrosti živjeti memoriju prošloga, a biti usmjeren prema budućem, štoviše, memorijom prošloga biti nošen u buduće, u novo. Nije li svećenik glasnik novosti Evanđelja i putem ljepote u kulturi, pjesmi, slici – naprosto u stvaralaštvu? Put je to u dubinu sigurnosti ljudskog postojanja i pogled u visinu ideala koji ga privlače i vuku naprijed. Ne krije li su u toj domeni izvor duhovne radosti i razlog trajne zauzetosti u hodu putem do punine Ljepote? Marijan nas je i ovaj puta obdario darovima iz svoga srca. Zavrjeđuje srdačne čestitke i zahvale! – napisao je u svojoj recenziji mons. Pozaić.

img_2515

U svojem obraćanju prisutnima, vlč. Culjak kaže da je ponosan i radostan. Danas na misi zornici rekao sam vam jedan zadatak koji glasi da obradujete jedni druge. Ako sam vas obradovao ovim večerašnjim susretom onda je zadak izvršen i ne treba ništa više dodati. Zahvalio je svima okupljenima, svojoj obitelji, svim dragim prijateljima, svima onima koji ga podržavaju u svemu što čini, te najavio neke nove uratke što pisane što umjetničke. Za kraj je pročitao i božićnu čestitku koja je nastala upravo ovih dana.

Knjiga je obogaćena fotografijama likovnih uradaka samog autora, koji niz godina izrađuje slike od školjaka, ali i fotografijama Hrvatskog zagorja, zabočke župe i drugih prigoda iz njegova pastoralnog djelovanja.

Zbirka pjesama i zapisa svećenika Marijana Culjaka „Poziv na drugu obalu“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

U sklopu predstavljanja zbirke pjesama, prisutni su mogli razgledati i izložbu slika vlč. Culjaka izrađenu od školjaka, a sav prihod od susreta namijenjen je župnom Caritasu kao mala pomoć najpotrebnijima u ovim teškim vremenima u kojem živimo.

img_2520

O AUTORU:

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Završio teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1980. godine.

Nakon Mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, četiri godine u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku

Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajni je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka Zlatno srce, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca, član je etičkog povjerenstva Opće bolnice u Zaboku.

Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

                                Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)