Bartolovsko proštenje na Trškom Vrhu

Vjernici župa Mihovljan i Radoboj predvođeni svojim župnicima okupili su se danas u prošteništu na Trškom Vrhu kako bi obnovili svoje zagovore i  uputili molitve Majci Božjoj za sve svoje potrebe, za obitelji u kojima žive i dijele dobro i zlo ovog vremena u kojem živimo i ostale duhovne potrebe.   

Prije misnoga slavlja uslijedila je pobožnost molitve Krunice koju su predvodili bogoslovi Kristijan Tušek iz župe Mihovljan i Toni Potrebić iz župe Krapina.

Na početku misnoga slavlja domaći župnik i dekan Krapinskog dekanata vlč. Tomislav Šestak pozdravljajući okupljene vjernike pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanje naše nebeske Majke Marije. Misno slavlje predvodio je vlč. Marijan Culjak župnik u Zaboku koji je istaknuo kako vjera podrazumijeva i riječ: povjerenje. Povjerenje u onoga koji nam se objavio, povjerenje u njegove riječi i djela, povjerenje u njegova obećanja. Krist je, doista, vrijedan povjerenja jer je ljubavlju i žrtvom križa pokazao veličinu vjere i snagu ljubavi. Ti si Krist, Pomazanik, Sin živoga Boga! Blago Petru koji je to izrekao iskreno i s uvjerenjem. Ta Petrova vjera je temelj, Stijena, buduće Crkve, nebrojenog mnoštva koje u Isusu ne gleda samo dobrog čovjeka iz Nazareta, vrsnog učitelja i govornika, zanimljivog čudotvorca, nego Boga.

I naša nebeska Majka Marija imala je jaku, čvrstu vjeru i pouzdanje u Boga. Pretrpjela je mnogobrojne kušnje i terete ondašnjega života, od navještenja pa do smrti svoga Sina Isusa. Neke od najvećih ljudskih vrlina su sposobnost opraštanja, ljubav i vjernost. Ljubav i vjernost koju u sebi nosi posebna osoba u svakom od naših života dolazi od one koja nas je nosila devet mjeseci ispod srca – od naše majke. Majčinska ljubav, uz vjeru, najjača je sila svemira. Stoga, ako to silu posjeduju »obične« majke, ne čudi da je majka našega Spasitelja, Blažena Djevica Marija, zbog te ljubavi i vjernosti nagrađena na najslavniji način – njeno tijelo nikada nije osjetilo raspad smrti, nego ju je Bog uzvisio i proslavio.

Neka nam Marija bude primjer kako sačuvati vjeru i plodove Božje ljubavi prema čovjeku kako bi nam to bio putokaz prema vječnosti u nebeskom kraljestvu – zaključuje vlč Marijan koji je na kraju izrekao i stihove svoje pjesme koja je nastala u Opatiji prilikom duhovne obnove.

Na kraju mise domaći župnik vlč Šestak pozvao je sve okupljene vjernike da mole za nova duhovna zvanja, osobito za ovdje prisutne bogoslove Kristijana, Tonija i Matiju kao i za sve svećenike koji neumoljivo Vama navještaju Božju Riječ. Zahvalio je i župnicima vlč. Tomislavu i vlč Stjepanu na zajedništvu i dolasku, a zatim vlč. Marijanu Culjaku koji je svima nama uputio riječi ohrabrenja i poziva na još veće vjerničko zajedništvo u župnim zajednicama a onda i u našim obiteljima.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.