Biskupi Zagrebačke metropolije posjetili slavljenika fra Bonaventuru Dudu

Na Drugu nedjelju po Božiću, 3. siječnja, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, posjetili su u Franjevačkom samostanu u Varaždinu fra Bonaventuru Dudu, franjevca i bibličara, te mu čestitali Božić, njegov 92. rođendan i 66. obljetnicu misništva koju o. Duda obilježava u mjesecu siječnju. Uz kardinala bili su biskupi varaždinski Josip Mrzljak, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, te pomoćni zagrebački Ivan Šaško i Mijo Gorski.

Gvardijan samostana fra Marko Malović zajedno s ostalim franjevcima zaželio je dobrodošlicu čestitarima. Slavljenik se obradovao posjetu te je rado primio čestitke. U spontanom druženju koje je uslijedilo, na zanimanje biskupa, o. Duda pripovijedao je o počecima nastanka hrvatskog prijevoda Biblije koji sežu u godinu 1966.

Budući da se ove godine obilježava 50 godina od početka rada na hrvatskom prijevodu Biblije koji je, između ostalih, predvodio i fra Bonaventura, bilo je zanimljivo čuti kako su se prevoditelji okupljali, snalazili i radili na tom izuzetno važnom pothvatu.

Premda je u starijoj životnoj dobi, o. Duda se još uvijek živo sjeća dogodovština vezanih uz organizaciju prevođenja Biblije te ih na zanimljiv način iznosi. Posvjedočio je da je i dalje aktivan u proučavanju i čitanju knjiga raznih tematika, a posebno onih koje ga mogu prisjetiti na trenutke suradnje i susreta s dragim ljudima.

Na samom kraju posjeta, u ozračju božićne radosti, o. Duda predvodio je pjevanje nekoliko božićnih pjesama. (IKA)