Blagoslov obitelji 2017/2018 godina

DRAGI ŽUPLJANI ŽUPE SVETE JELENE KRIŽARICE U ZABOKU, POŠTOVANI VJERNICI!

Prolaze dani neumitno i još se dobro ne okrenemo oko sebe već je jedna godina iza nas. Ova  godina koja nam, evo, izmiče bila je aktivna i plodna u životu naše župe. Svetkovina Krista Kralja, omogućila nam je dublje promišljanje našeg odnosa prema Bogu i međuljudskog življenja u hodu s Kristom.

Proštenja u našoj župi i hodočasća diljem domovine i šire, jačala su naše zajedništvo i međusobnu povezanost u stabilnu župnu obitelj koja je spremna nositi se sa svim izazovima današnjeg vremena. Prva pričest, Krizma, vjenčanja… također su nas uzdizala da hodimo u mladosti duha. Kateheze za odrasle, vjeronauk za djecu i mlade u školi i crkvenim prostorima pokušavaju i mladima i odraslima pokazati ispravan i jedini siguran put prema dostojanstvu čovjeka, obitelji, i društva u cjelini temeljeći poučavanje na Svetome Pismu, knjizi života. Brojni pohodi naših biskupa – pastira samo su nas učvršćivali u tim nastojanjima da se ne udaljimo od Krista koji je jedini Put Istina i Život.

Sve to djelovanje i te kako je zahtjevno i iziskuje nadljudske napore od svećenika, te ih on jedino uz nesebičnu suradnju raznih skupina angažiranih vjernika laika može i izvršiti. Na tome sam od srca zahvalan i čestitam svima koji su u protekloj godini s ljubavlju uložili sebe i svoje sposobnosti u duhovnu i materijalnu izgradnju pojedinaca i župe. Takva zauzetost često je i neprimjetna ali i nemjerljiva ljudskim mjerilima. Zato neka dobri Bog svima bude plaća i nagrada.

Radost Božića ne smiju i ne mogu potamniti mračne vijesti kojima smo neprestano izloženi. Kroz ljudsku tamu nezaustavljivo probija svijetlo betlehemske štalice iz koje se širi poruka u sva otvorena srca: „Ne bojte se, Ja sam pobijedio svijet!“

Dragi vjernici, otvorite uho i srce za tu poruku i neka vas zahvati poput bujice te preplavi svojom toplinom i radošću. Želim tu poruku podijeliti sa svima vama i ovoga Božića u našoj crkvi na misnim slavljima, bez kojih je proslava Božića nezamisliva i utopijska. S iskrenom željom za susretom i u vašim domovima bit ću prisutan preko prijatelja svećenika i đakona, jer zbog veličine župe i broja obitelji koje obuhvaća, nikako nisam u mogućnosti sam pohoditi svaki dom.Ja ću nastojati kroz molitvu i blagoslov iz crkve zapaliti svjetlo nade i ljubavi pod svakim vašim borom.

Želim da vam Božić bude ispunjen nadom a Nova 2018.godina ostvarenje te nade u Kristovoj ljubavi.

Vaš župnik sa suradnicima!

BLAGOSLOV OBITELJI

U božićnom vremenu lijep je običaj da sveće­nici posjećuju obitelji u župi i zazivaju na njih Božji blagoslov. Zato je važno da se obitelj oku­pi na molitvu kad dođe svećenik. Blagoslov nije nešto što svećenik “obavlja sam”, nego je to stvar obitelji. Obitelj moli blagoslov. Ona se stavlja pod zaštitu Svevišnjega Boga.

Kršćansko značenje blagoslova kuća i obitelji temelji se na božićnoj istini da se Bog udomio na zemlji. Svećenik započinje molitvu blagoslova zazivom: “Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!”. Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama. Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivaju da se Bog ne iseli iz naših domova. Pjesnik Antun Gustav Matoš je to rekao vrlo dojmljivo: “Samo onaj je čovjek, tko je živa kuća Božja”. Stoga valja blagosloviti čovjeka, obitelj, da bi on sam, njegova obitelj i njegov svijet – bili dom Božji.

Običaj je da se prilikom blagoslova obitelji daje i godišnji dobrovoljni doprinos za crkvu. Ako netko nije u situaciji da bi dao svoj dopri­nos, to nikako nije razlog da se ne primi sve­ćenik i da se ne zazove Božji blagoslov na tu obitelj. Zato otvorite vrata svoga doma Bož­jem blagoslovu i Božjoj milosti.

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2017-2018

Subota, 16.12.2017.

Đakon Berislav – Ivana i C. Huis, Ljubljanska, Bregovita, A. Kovačića, M. J. Zagorke

Đakon Ivan Mandić Kumrovečka, Stjepana Radića s  čokoladnim neboderom, Tina Ujevića, Zagorska ulica, Gorupova zgrada

 Nedjelja, 17.12.2017.

Đakon Berislav – Matije Gupca od Zabokya prema sredini, Đački put i trg. D. Domjanića

Vlč. Ivan Bračun od Pavlovca prema sredini

Đakon Ivan Mandić – Varaždinska, Štrosmajerova, Zagrebačka, Vladimira Nazora i Gajeva

Župnik Radničko naselje

Ponedjeljak, 18.12.2017.

Vlč. Ivan Bračun – Mihanovićeva i Zabočka cesta

Franjo Jurinec – Grabrovec lijeva strana od Štrucljeva i Naselje Tršinski

Vlč. Darko Rac – Lug od nadvožnjaka prema sredini

o. Zrinko Nikolić – Lug između ceste i pruge i Lug ispod pruge

Đakon Ivan Mandić – Jakuševec i Naselje Tomeki

Župnik – Prosenik i vrh Jakuševca prema kapelici

 Utorak, 19.12.2017.

Vlč. Ivan Bračun – Naselje Borovčaki, Augusta Šenoe i Nikole Tesle

Đakon Ivan Mandić – Tisanić Jarek i Zabočki bregi donji

Vlč. Darko Rac – Hum od Bračaka do Gorupa

o. Zrinko Nikolić – Zabočki Bregi gornji i Tituša Brezovačkog od 11 h

Srijeda, 20.12.2017.

o. Zrinko Nikolić – Hum od Gorupa prema Grdencima

Đakon Ivan Mandić – Grdenci od vrha

Vlč. Ivan Bračun – Repovec

Vlč. Darko Rac i p.Franjo Jurinec – Pavlovec

Četvrtak, 21.12.2017.

Vlč. Darko Rac i o. Zrinko Nikolić – Grabrovec

NAPOMENA: U slučaju nekih izmjena redovito ćemo obaviještavati dan prije na zornicama.