Božićna poruka župnika Marijana Culjaka

Poruka za Božić 2017

U emisiji Zagorskog radija “Jedno srce jedna duša” koju emitiramo nedjeljom od 08.00 sati župnik Culjak se prisjetio svoga djetinjstva i proslave Badnjeg dana i Božića te je uputio i čestitku svim ljudima dobre volje!

U jednoj noći svake godine, lijepo je biti drugačiji. Imati nove spoznaje i misliti pozitivne misli. Izaći iz svoje stvarnosti, često opterećene surovošću života ne postaje nevažno. Uopće je nevažno da li sam u kolibi ili palači, sam ili okružen članovima obitelji, bolestan ili zdrav, bogat ili siromašan. Ništa me ne odvlači od plamena svijeće. Ona polako gori i topi se, smanjuje se , nestaje. No ona tako mala, razgrće tamu, tjera mrak, širi svijetlo. Ona daje toplinu, razgaljuje srca, budi davno zatomljena sjećanja o mirisu bora, skromnim ukrasima, pucketanju vatre i igranju sjena po zidovima.

U tim sjenama otkrivamo aktere prve betlehemske noći: anđele, pastire, ovce, štalicu, dijete…  da, dijete. I noćas se Bog spustio k nama kao dijete, malen slabašan, ranjiv, prozebao. Toliko je potreban našeg dodira, našeg zagrljaja, topline našeg srca. On, neizmjerno bogat ljubavlju i milosrđem postaje krajnje siromašan da se ni ti ni je ne trebamo stidjeti pred njim i da naše siromaštvo za njega postane bogatstvo ako mu dopustimo da nas dotakne.

Doista, čarolija je to božićne noći. A zašto samo božićne? Zašto već u jutro zaboravimo smirujući plamen male svjećice i dopuštamo da ga ugasi bura užurbanosti i jurnjave, straha i nespokoja. Zašto ne zadržimo u sebi neprestano taj trenutak drhtavog plamena koji svejedno gori makar mi pobjegli u tamu svakidašnjice. Božić jednom dogođen neprestano traje ali mi smo se umorili od te idile ljubavi i spokoja. Težimo za bukom, vrevom, stresom, nezadovoljstvom… kako bi mogli drugima pričati o svojoj nevolji i buditi sažaljenje.

Pogledaj još jednom tu malu svijeću, nevidljivu pod bljeskom reflektora modernog vremena. Ona se ne boji, ona jednostavno svijetli i gori, gori i topi se i tako ispunjava smisao svoga postojanje. Zapaljena je vatrom ljubavi iz Betlehemske štalice.

Blagoslovljen Božić.

Vaš župnik Marijan Culjak