Četvrta vazmena nedjelja

Čitanje svetog Evanđelja po  Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.« Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče: »Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.« Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: Ja sam vrata …

Kad danas razmišljamo o vratima pomislimo na zatvorenost, sigurnost od tuđih pogleda ali i zabranu pristupa  nepoželjnima i nepozvanima. Vrata mogu biti znak samoće i osamljenosti ali mogu govoriti o radosti primanja prijatelja. Pojam: ‘iza zatvorenih vrata’ često u naše vrijeme označava izolaciju, zabranu pristupa drugima ali i sakrivanje svoga djelovanja i  planiranja.

Isusov govor o vratima veoma je jasan. Postoje vrata iza kojih se krije zlo ali postoje vrata kroz koja se ulazi u neizmjernu radost i sigurnost. Postoje vrata koja su osigurana različitim ključevima, sigurnosnim bravama i alarmima ali postoje i vrata bez ključa i brave koja se ne mogu nikakvom silom i provalnim sposobnostima otvoriti. Iza tih vrata stoji sam Isus Krist, ili ako hoćete, on sam je vrata. Na ta vrata dovoljno je samo ponizno pokucati i ona se odmah otvaraju.

Otvaraju se za svakoga tko ima hrabrosti zastati pred njima  i pokucati. Ta vrata koja čovjeku otvara sam Bog po Isusu Kristu dobrom pastiru, poziv su svakome od nas da napustimo lažna vrata i svečane portale a zastanemo pred običnim vratima poniznosti, dobrote i ljubavi. Iza tih vrata krije se sve ono što smo kroz život tražili ali na žalost na krivim vratima. Isusova poruka: „Kucajte i otvorit će vam se!“ nije obična parola nego istinsko svjedočenje Križem, Krvlju, Smrću ali i Uskrsnućem.