Dijamantni jubilej mons. Lovre Cindorija

Mons. Lovro Cindori proslavio je u ponedjeljak 23. kolovoza 2021. dijamantni jubilej svećeništva (1961. – 2021.) na svetoj Trojici, na brežuljku Drenovec, iznad župne crkve Kraljice svete Krunice u Remetincu kod Novog Marofa, gdje je nekada stajala kapela Presvetoga Trojstva koja je stradala od groma prije više od 200 godina. Proslavi jubileja prisustvovala su trojica biskupa: mons. Josip Mrzljak, mons. Valentin Pozaić i mons. dr. Franjo Komarica te mons. Marko Đurin, rektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, i brojni domaći svećenici. Događaj je uveličao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te drugi dragi prijatelji mons. Cindorija.Prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej pokrenuo je inicijativu da se na brežuljku Drenovec izgradi kapela i posveti sv. Ivanu Mariji Vianneyju, zaštitniku župnika, no zbog poteškoća odustalo se od izgradnje kapele. Umjesto kapele napravio se Sveti znamen – Veliki križ – mramorna stilizirana krstionica kneza Višeslava, na spomen našega krštenja. Ispred nje postavljen je monolitni granitni oltar. Tako je umjesto kapele nastao Sveti znamen i zelena arena, mjesto tišine, cvrkuta ptica, lijepe prirode i blaženog mira za molitvu. Duša te inicijative bio je neumorni mons. Lovro Cindori, koji je osjetio da nešto takvo treba današnjem čovjeku.
Proslava dijamantnog jubileja započela je Križnim putem kroz šumu do Svetog znamena. Tekst Križnog puta o životu i mučeništvu bl. Alojzija Stepinca pripremio je preč. Božidar Cindori, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Bestovju, Novakima i Rakitju i Župe Uzvišenja Sv. Križa u Kerestincu, koje ove godine slave 20 godina postojanja. Na kraju Križnoga puta otpjevalo se „Kraljice neba, raduj se!”A onda, kao iz jednog grla, zaorila se pjesma „Majko Božja Bistrička, moli se za nas. Mi smo tvoja dječica blagoslovi nas.“  Bila je to pjesma u čast mons. Cindorija, koji je punih 37 godina službovao u svetištu Majke Božje Bistričke, prvo kao kapelan 5 godina, a potom i kao župnik i upravitelj svetišta 32 godine, za najvećih događanja Crkve u hrvatskom narodu. On je svojim glasom i pristupom svakom čovjeku postao „bistrička legenda“. Netko je jednom zgodom rekao: „Lovro Cindori je institucija“. Mnogi hodočasnici ističu da spomen njegova imena predočava sliku Marije Bistrice, dočarava oltar Crne Madone i Kalvariju što se penje na Golgotu. Svi se posebno sjećaju njegova terapeutskog glasa, pjesme i molitve kojima je dočekivao hodočasnike.

Za tu lijepu zgodu svećenik mag. sc. Anđelko Košćak napisao je prigodnu knjigu pod naslovom „Zavičaju s ljubavlju i zahvalnošću“. U njoj je prikazao djetinjstvo i život mons. Cindorija. Okupljeni su posebnu zahvalnost iskazali domaćem svećeniku preč. Božidaru Cindoriju, koji je sa svojim najbližima ugostio sve drage goste, kao i njegovim mužikašima, koji su uljepšali tu nezaboravnu večer.
V. Posavec