Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu (A)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

 U ono vrijeme: Isus ponovno prozbori svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobama: „Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’ Ali oni ne mareći odoše – jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali.  Tada reče slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena, ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’ Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju.“ Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruhu. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenog ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.“  Riječ Gospodnja.                                                                                      

Komentar: Isus voli svoj narod. Posebno mu je stalo da pomogne vođama naroda kako bi shvatili da je on utjelovljena Riječ Božja. Zato se često služi slikama i prispodobama ne bi li ih potakao na razmišljanje i obraćenje. Međutim sukob se sve više zaoštrava upravo u samom Jeruzalemu, središtu vjerskog i političkog zbivanja. U današnjoj prispodobi Isus se služi slikom gozbe, svadbe. Želi naglasiti kako Bog nagrađuje vjernost i odanost. Kralj koji priprema svadbu svome sinu je sam Bog.

Svadbena dvorana je Kraljevstvo Božje, vječnost. Zaručnik je Isus Krist. Uzvanici su Izraelci, Židovi, izabrani Božji narod. Sluge su anđeli. Drama se događa zbog nezainteresiranosti za kraljev poziv i brige za prividnu materijalnu sigurnost: trgovina, njiva, … Tu se jasno ostvaruje Isusova riječ: „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše!“ Kralj poziva na svadbu druge narode i druge ljude i oni se s radošću odazivaju. Ali među to mnoštvo uvukao se uljez, čovjek koji nije svojim životom slijedio Božji put nego se brinuo za svoje ruho a prezirao kraljevo. Takav je na kraju prepoznat i izbačen i pogubljen. Odlazi u propast za koju je i potratio svoj bijedni život. Poruka za nas: Bogu je stalo do svakoga čovjeka i želi na vječnu gozbu okupiti sve ljude.

Poziva ih na suradnju kako bi stekli pravo na gozbu. Suradnja se sastoji u životu po Božjim mjerilima, ili još bolje po Isusovim blaženstvima. Biti pošten i marljiv, odgovoran i odan, radostan i ponizan a sve u ljubavi prema bratu čovjeku i prema Bogu, slaviti dan Gospodnji sudjelovanjem na euharistijskoj gozbi, prezirati grijeh bilo koje vrste a imati sažaljenja za grešnika: to su Isusova načela koja sigurno otvaraju vrata dvorane za gozbu vječnosti. To je svadbeno ruho koje ćemo primiti na ulazu i biti dostojni stati pred svoga kralja.