Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!« Riječ Gospodnja.

papa-franjo-i-poljubac

Komentar: Priča o gubavcima

Guba u bibliji nije samo teška bolest nego još puno gore od toga: potpuno isključenje iz zajedništva života s drugima. To je gubitak obitelji, prijatelja, radnog mjesta, položaja u društvu. Dakle svega onoga što ispunjava čovjekov život i čini ga čovjekom, društvenim bićem. Oboljeli od gube odlaze u izolaciju, među iste takve jadnike, prokletnike, kako ih se tada smatralo. Jedina želja i misao svakog bolesnika je čežnja za ozdravljenjem i povratak u normalni život. Desetorica gubavaca, o kojima je danas riječ, dobro poznaju pravila i drže ih. Oni vape za pomoć Isusu ali ostaju na distanci. Isus im pomaže a mi u tom ozdravljenju prepoznajemo tri stupnja koji vrijede za sva vremena.

  1. Vjera gubavaca koja se očituje u njihovoj molitvi upućenoj Isusu da im pomogne u onome što im je najpotrebnije – ozdravljenju.
  2. Povjerenje u Isusovu riječ .Još nisu ozdravili ali na Isusovu preporuku odlaze svećenicima po potvrdu o ozdravljenju.
  3. Nakon izlječenja devetorica se vraćaju starom životu a samo jedan iskazuje zahvalnost za ozdravljenje. Zanimljivo je da je upravo on bio druge vjere i druge narodnosti.

Ona devetorica pravovjernih Židova ozdravila su samo tjelesno a Samarijanac je ozdravio u duši. Njemu ne treba potvrda, papir, da bi dokazao kako je istinski vjernik. On u dubini svoje duše osjeća da sve što mu se dogodilo nije njegova zasluga nego nezasluženi Božji dar, Božje milosrđe. Zato započinje potpuno novi život. Svatko od nas se nalazi u istoj situaciji kao i gubavci. No pitanje je do kojeg stupnja stižemo i kako se na kojem stupnju ponašamo. Ako ne molimo, nećemo čuti Isusovo obećanje. Ako nemamo povjerenja, nećemo ozdraviti. A ozdravljeni možemo doživjeti obraćenje i započeti novi život, jednako kao što možemo prokockati milost i vratiti se starome životu.

Razlika između onih koji zadovoljavaju formu, imaju potvrdu o krštenju i ostalim sakramentima, i onih koji su otvoreni Duhu Svetome jest upravo u toj činjenici. Oni koji srcem vjeruju i u životu, puni nade, djelotvorno ljube, doživljavaju spasenje pa ma kako im izgledao težak život na ovome svijetu.