Dvadeset i sedma nedjelja kroz godinu (A)

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama naroda: „Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugoga ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako. Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju. Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?“ Kažu mu: „Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.“ Kaže im Isus: „Zar niste čitali u pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!“ Riječ Gospodnja.

Evanđelje ove nedjelje pokazuje nam u prispodobi o vinogradu i njegovim radnicima kako su upravo zakazali oni koji su primili posebne zadaće i odgovornost za njegu i brigu vinograda Izraela. Nevjerni zakupci zlostavljaju one koji dolaze kao glasnici vlasnika i žele uzeti za Gospodara pripadajući prihod. Na kraju ubijaju i vlasnikova sina. Izjava je jasna: Bog je svoga sina Isusa Krista poslao u svijet, ali ga njegovi ne primiše. Prijeti strašan sud ako se ljudi ne obrate. Kazna će biti da će Gospodar vinograda povjeriti vinograd drugome narodu koji će donositi dobre plodove. Ali i ova prispodoba kao i njezin zvučni završetak žele pokazati da Bog ne želi uništiti nego poziva na obraćenje i novi početak svih koji su podbacili u dosadašnjem životu po evanđelju. Pogađaju li nas ove slikovite Isusove riječi? Mi kršćani ne bismo trebali sve negativnosti pripisivati židovskom narodu. I nama dolaze Isusove riječi, i mi se pitamo, jesmo li uvijek bili vjerni prema poruci spasenja i mnogim milostima koje nam je Bog darovao. Kako možemo biti dobre loze na trsu Kristu? Samo onda ako smo s njime povezani! Tko vjeruje i ljubi i dopušta da Bog djeluje, ne treba očajavati. Bog daruje dobri plod iz srca koje mu se povjerava. Nikakva molitva, žrtva ni dobro djelo nisu izgubljeni, ako sve naše brige i nevolje povjerimo Gospodinu. Plod našeg srca poznaje samo Bog. On može također okrenuti na dobro i ono gdje smo mi sami nešto „pokvarili“. Bog piše ravno i po krivim crtama.

Ovog mjeseca listopada želimo posebno zazivati Majku Božju, Kraljicu krunice. U toj molitvi povjerenja i predanosti prepustimo se, po Marijinim rukama, Isusu da nas vodi. Marijo! Pokaži nam Isusa, svoga sina, vodi nas k njemu i izmoli nam po njemu blagoslov za naše ugrožene obitelji.