Dvadeseta nedjelja kroz godinu (B)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.« Riječ Gospodnja.

 KOMENTAR:

Tko blaguje tijelo moje …Riječ je o blagovanju. Blagovati znači gostiti se, uživati, obilovati u izboru i količini hrane. Blagovanje čini čovjeka sretnim, opuštenim, zadovoljnim. Upravo to naglašava Isus u današnjem Evanđelju. On ne daje na kapaljku, po propisanom receptu nego se daruje u potpunosti do kraja.

Euharistija, Isusovo tijelo i krv hrana su za život vječni nasuprot ove materijalne hrane koju konzumiramo i za koju se mučimo, naporno radimo, strepimo i opet često ne uspijemo dovoljno privrijediti, Isus se daruje besplatno, bez naknade. On je jednostavno ponuda koja se stavlja pred čovjeka. Što možemo reći o čovjeku koji kraj punog stola umire od gladi nego da je sam kriv za svoju sudbinu. Svakodnevna hrana potrebna našem tijelu pretvara se u našem organizmu u nas same: našu krv, mišiće, kosti, meso … Tijelo i Krv Isusova koju blagujemo pod prilikama kruha i vina ne pretvara Isusa u naše tijelo nego nas pretvara u Isusa. Postajemo sve sličniji njemu svojim razmišljanjem, ponašanjem, djelovanjem, življenjem. Zato sveti Pavao može ustvrditi: „Ne živim više ja nego u meni živi Krist!“

Kako se kruh i vino pretvaraju u Isusovo tijelo i krv to je doista tajna naše vjere koju ne možemo objasniti. To ne objašnjava ni zbunjenim Židovima koji ga nakon toga masovno napuštaju, to ne objašnjava ni apostolima ali im daje mogućnost da i oni odstupe. On ne prisiljava nego nudi. Odabir ponude daje ili život vječni onima koji blaguju ili vječnu smrt onima koji se svjesno odriču te hrane.

 Buket cvijeća

 Buket cvijeća u cvjećarnici jest roba za prodaju. Ima svoju cijenu i to mu je značenje. Kad sin kupi taj buket cvijeća majci za rođendan i kad joj ga svečano uruči uz čestitku, onda taj isti buket bez ikakvih izvanjskih promjena dobiva drugo značenje; nije više roba nego izraz sinovljeve ljubavi i poštovanja prema majci.