Kardinal Bozanić đakonima: Budite oni koji će se davati

Budite oni koji će se davati, a ne oni koji će živjeti za sebe – poruka je zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića polaznicima protekle Đakonske pastoralne godine upućena prigodom dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi.

Svečanosti dodjele održanoj u ponedjeljak, 6. lipnja 2016. godine u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta prisustvovali su provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Nikola Barun, poglavar Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove Ilija Grgić, župnici mentori, te rodbina i prijatelji dobitnika diploma.

FOTOGALERIJA

Na početku svečanosti prisutne je pozdravio voditelj Đakonske pastoralne godine i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović, te predstavio rezultate i tijek odvijanja ovogodišnje đakonske pastoralne godine. Okupljenima su se obratili i rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa mr. sc. Anđelko Košćak, koji je govorio o odgojno-duhovnoj dimenziji Đakonske pastoralne godine, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. Denis Barić, koji je dao viđenje Đakonske pastoralne godine sa strane predavača i župnik Župe sv. Mirka u Šestinama mr. sc. Robert Šreter, koji je progovorio o đakonskom pastoralnom praktikumu.

Diplome je primilo 18 đakona, od kojih trojica iz Zagrebačke nadbiskupije, trojica iz Sisačke biskupije, po jedan iz Zadarske nadbiskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije, te desetorica redovničkih kandidata.

U drugom dijelu svečanosti, kardinal Bozanić uručio je diplome i nagrade đakonima, a  uime đakona, okupljene je pozdravio Damir Burlić, đakon Bjelovarsko-križevačke biskupije. Na kraju svečanosti dodjele, prigodnu riječ uputio je kardinal Bozanić, izrazivši radost zbog zajedništva redovničkih i dijecezanskih đakona kojem svjedočimo već dugi niz godina.

Đakonima koji se nalaze u iščekivanju svog ređenja, Kardinal je poručio kako ulaze u jedan red gdje neće biti sami, već u stalnom zajedništvu sa svećenicima i redovnicima. To je karakteristika naše Crkve jer vi ulazite u red prezbiterata koji nije naš, on je Crkven. Program je dao Isus Krist i mi nastupamo u njegovo ime – istaknuo je Kardinal, pozivajući đakone da njeguju zajedništvo s braćom svećenicima i redovnicima te da nikada ne iskaču iz tog zajedništva u kojem se očituje njihova snaga.

Podsjetio je na pohod pape Benedikta XVI Hrvatskoj, koji se zbio na današnji dan prije pet godina. Papa je prije pet godina u zagrebačkoj katedrali molio pred grobom blaženog Alojzija Stepinca i tada je citirao Stepinčevu misao kako je najveća pogibelj našega vremena osrednjost u vjeri i vjerničkom životu – prisjetio se Kardinal te naglasio da čovjek osjeća duboku radost, zadovoljstvo i ispunjenje jedino onda kada se daje za druge do kraja.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije