Kardinal Bozanić đakonima: Oduševite se za Isusov program

Mi nismo u svom programu, već u Isusovom programu. Odazvali ste se onomu koji vas je pozvao da uđete u njegovo poslanje, da činite ono što Bog od vas želi – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić polaznicima protekle Đakonske pastoralne godine prigodom dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi.


 
Svečanosti dodjele održanoj u ponedjeljak 28. svibnja 2018. godine u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta uz kardinala Bozanića prisustvovali su i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, sisački biskup mons. Vlado Košić, murskosoboški biskup Peter Štumpf, provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić, župnici mentori, te rodbina i prijatelji dobitnika diploma.      


 
Na početku svečanosti prisutne je pozdravio voditelj Đakonske pastoralne godine i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta prof. dr. sc. Josip Šimunović te predstavio rezultate i tijek odvijanja ovogodišnje đakonske pastoralne godine.

Okupljenima su se obratili i rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa mr. sc. Anđelko Košćak, koji je govorio o odgojno-duhovnoj dimenziji Đakonske pastoralne godine, biskupski vikar za pastoral mr. Marko Kovač, koji je dao viđenje Đakonske pastoralne godine sa strane predavača i župnik Župe sv. Petra apostola u Zagrebu preč. Josip Golubić, koji je progovorio o đakonskom pastoralnom praktikumu.  


 
U drugom dijelu svečanosti, kardinal Bozanić uručio je diplome trideset četvorici đakona, od kojih je devetnaest dijecezanskih te petnaest redovničkih đakona, a u njihovo ime okupljene je pozdravio Dario Mican, đakon Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima.

Svoju prigodnu riječ uputili su i biskupi Mrzljak, Košić i Štumpf, a na kraju svečanosti dodjele okupljenima se obratio kardinal Bozanić.

Vi već sada osjećate kako vam ljudi prilaze i da postoje mnogi koji vam se raduju i koji će vam ovih dana izraziti duboku vjerničku podršku – kazao je Kardinal, ističući da je to ohrabrenje i znak da je narod onaj koji ih očekuje, očekuje njihovo poslanje.

U isto vrijeme, nastavio je Kardinal, ulazite u svijet pun izazova ali i prigoda da čovjeku ovoga vremena donesete nešto novo.

Na kraju svog obraćanja Kardinal je potaknuo đakone da molitva časoslova, razmatranje, redovita ispovijed, duhovno vodstvo i učenje mudrosti križa budu vodič u njihovu budućem svećeničkom životu.


 
U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je Oktet Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije