Kardinal Bozanić na proslavi jubileja isusovačkog fakulteta na Jordanovcu

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prisustvovao je u četvrtak 21. ožujka 2019. godine na obilježavanju 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu te 30. obljetnice isusovačkog Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na zagrebačkom Jordanovcu.

Program svečanosti započeo je kratkom predstavom o povijesti isusovačkog Fakulteta, a nastavio se prigodnim obraćanjima dekana Fakulteta o. Ivana Kopreka, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa te ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu svojim ishodištem i zacrtanim putem vjerodostojno pokazuje da je mjerodavna i usmjeriteljska dimenzija tradicije ne prošlost, nego budućnost. Tako doživljena tradicija postaje aktivno životno nadahnuće – kazao je u svom govoru dekan Koprek.

Središnji dio svečanosti bilo je predavanje vrhovnog poglavara Družbe Isusove p. Artura Sose Abascala, koji se nalazi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Istaknuo je da sveučilišna uključenost, kako je razumijemo u isusovačkoj tradiciji, treba imati kreativni kapacitet koji se iznad svega očituje u sposobnosti da preduhitri vlastito vrijeme, da bude nekoliko koraka ispred svog vremena. Razmatrajući različite načine doprinosa Družbe Sveučilištu u Zagrebu, p. Sosa Abascal je naglasio da prvi doprinos isusovaca koji rade na ovom Sveučilištu treba biti ponizno i predano sudjelovanje u zajedničkoj potrazi za istinom.”

Nadam se da će Fakultet filozofije i religijskih znanosti – ukorijenjen u stoljetnoj isusovačkoj tradiciji, koja je po svojoj naravi multinacionalna – biti osobiti promicatelj suradnje. Svi želimo na najbolji mogući način utjecati na naš svijet, ne samo na razini naše mjesne zajednice, nego i na pokrajinskoj i svjetskoj razini – napomenuo je p. Sosa te zaključio obraćajući se članovima Zagrebačkog sveučilišta: Potičem vas da društvu pružite stručnjake i istražitelje koji ustraju na putu cjelovite humanizacije, jasno svjedočeći svoje predanje i radost u sebedarju za druge i opće dobro. Neka vaše Sveučilište ustraje i sve više raste kao ustanova koja rađa dinamizam trajnog razvoja i, još više, koja može stručnjake opskrbiti tehnikama i stavovima koji promiču i spašavaju živote.

Na svečanoj akademiji prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, pomoćni biskup zagrebački u miru mons. Valentin Pozaić, predstavnici državnih i gradskih vlasti, kao i predstavnici znanstvenog i kulturnog života te redovničkih i crkvenih ustanova.

(IKA/Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)