Kardinal Bozanić predvodi misno slavlje povodom završetka sinodskog hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

U homiliji euharistijskog slavlja prigodom Zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je sve svećenike, redovnike i redovnice te vjernike laike da se u subotu 1. listopada ponovno okupe u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Svečanim euharistijskim slavljem, koje će predvoditi kardinal Bozanić s početkom u 11 sati, zaključit će se sinodski hod Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Uz zahvalu za Sinodu, u tom će se slavlju kardinalu Bozaniću čestitati 25. obljetnica njegove nadbiskupske službe.

Izabrano vrijeme i mjesto upućuju na dva važna dana u povijesti Zagrebačke nadbiskupije koja su povezana s početkom listopada: prvi se tiče 4. listopada 1997. godine, kada je Nadbiskup preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa, a drugi se odnosi na 3. listopada 1998. godine kada je sv. Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca.

Tijekom misnoga slavlja kardinal Bozanić podijelit će trajne mandate vjeroučiteljima, a prijenos slavlja moći će se pratiti na Laudato televiziji, Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji.

Iz homilije kardinala Bozanića: “Na kraju, braćo i sestre, upućujem vama ovdje prisutnima i  vjernicima naše nadbiskupije poziv da svi koji su u mogućnosti dođu ovamo u Svetište Majke Božje Bistričke za tri tjedna, u subotu 1. listopada 2022. godine, kada ćemo zahvaliti Gospodinu i zaključiti sinodski hod Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Taj dvadesetogodišnji proces stavili smo u program našega hoda u novosti života i smatrali smo primjerenim da zaključno slavlje bude u ovome našem hodočasničkom susretištu u kojemu hod ne završava, nego dobiva novi početak. Tu je živa veza s našom Majkom koja nam pokazuje put i koja nas na putu prati radujući se s nama dobrim plodovima i trpeći s nama u kušnjama koje ne nedostaju. Tu je i još jedna živa poveznica – bl. Alojzije Stepinac. Sinodski hod Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije započeli smo u našoj prvostolnici na blagdan bl. Alojzija, a zaključit ćemo ga ovdje usko povezani s mjestom i vremenom njegove beatifikacije. Noseći dar Sinode zajedno s cijelom Crkvom, molimo snagu Duha da nas preobrazi i vodi putovima svjedočanstva koje resi sveti život našega svetog Blaženika.”

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije