Kardinal Sarah: Bogorodica je Čuvarica naše svetosti

Iz onoga što sam sâm mogao upoznati, shvatio sam da je vjera ovoga grada duboko vezana uz lik Blažene Djevice Marije. Nipošto nije slučajnost da su vaši pređi lik Blažene Djevice stavili na vrata kroz koja se ulazilo u grad. Sve je stavljeno pod Bogorodičin majčinski pogled pun ljubavi – rekao je kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata predvodeći u utorak, 31. svibnja 2016. godine euharistijsko slavlje u povodu proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata.

U koncelebraciji jubilarne, 25. obljetnice proslave zaštitnice grada Zagreba bili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, nadbiskup metropolit riječki mons. Ivan Devčić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru mons. Marin Srakić, biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, biskup sisački mons. Vlado Košić, biskup Križevačke eparhije mons. Nikola Kekić, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren, zagrebački pomoćni biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi mons. Julien Kabore, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, provincijali redovničkih zajednica, te stotinjak svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

FOTOGALERIJA

POZDRAVNI GOVOR KARDINALA BOZANIĆA

HOMILIJA KARDINALA SARAHA

POZDRAVNI GOVOR KARDINALA BOZANIĆA – AUDIO

HOMILIJA KARDINALA SARAHA – AUDIO

Na početku euharistijskog slavlja, pozdravni govor uputio je kardinal Bozanić izrazivši kardinalu Sarahu i vjernicima dobrodošlicu u zagrebačku prvostolnicu, Božji dom u kojem se svakodnevno moli i ispovijeda, u kojem se duše peru u kupelji Božjeg milosrđa, u kojem se vjekovima izriču prošnje i primaju milosti.

Istaknuo je da danas posebno molimo za domovinu Hrvatsku i njezine građane, za sav hrvatski narod u Domovini i po svijetu, za hrvatske branitelje koji su nam oslobodili zemlju i omogućili život u slobodi, za one kojima je povjerena vlast da savjesno, odgovorno i promičući zajedništvo rješavaju otvorena pitanja kako bi se ostvarili uvjeti za izgradnju bolje budućnosti Lijepe naše.

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je kardinal Sarah, koji je kazao da je i u najosjetljivijijm povijesnim trenutcima Bogorodica uvijek štitila i čuvala hrvatski narod, nastavljajući pokazivati Put, te kako hrvatski narod, bez obzira na politički sustav koji ga je ugnjetavao, nije posvema zanijekao Isusa, jer je bio svjestan da je jedino On put koji vodi k istinskomu dobru i k ispunjenju života.

Tumačeći pročitani ulomak iz Lukina evanđelja (Lk 1, 39-56) o Marijinu hitanju Elizabeti, kardinal Sarah je naglasio kako Evanđelje uvijek požuruje, potiče na izlazak iz vlastitih navika, briga i misli. Ono nas podiže iz naših udobnosti i potiče nas da budemo blizu onima koji trpe ili onima koji trebaju neku materijalnu ili duhovnu pomoć, poput starice Elizabete koja se morala suočiti s poteškoćama majčinstva – rekao je Kardinal.

Marija je postala prva vjernica, nastavio je, koja se s Isusom u svome krilu otvara sebedarnoj ljubavi odlazeći u pomoć vremešnoj rođakinji Elizabeti. I mi, poput Marije, pozvani smo nositi Isusa drugima. U svome smo krštenju vjerom prihvatili Isusa i njegovu Radosnu vijest te je naša dužnost priopćiti ga drugima – napomenuo je Kardinal, te dodao: „Tko je zadužen za naviještanje evanđelja ponajprije ga sam treba živjeti, jer se ne radi o propagandi, o promicanju nekoga nauka ili ideologije, nego o objavljivanju i prenošenju života. Kršćanin treba, svojom riječju i svojim životom, posadašnjiti samoga Isusa. Za to se ne traži neka posebna specijalizacija. Tkogod prima Isusa u svoje srce i ne slijedi ga samo riječima, nego djelima, njegov je svjedok, bez obzira gdje se nalazio: u svome domu, u uredu, na ulici, na radnome mjestu. Sve što jesmo, sve što činimo, uključujući i naše sposobnosti i snage u naviještanju evanđelja, Božji su darovi.“

Kršćani koji žive iskustvo Boga, za svetog su Augustina „građani nebeskoga grada, Božjega grada“ – istaknuo je kardinal Sarah, podsjetivši da upravo blaženi Alojzije Stepinac svjedoči kako Gospodin čini bogatima siromahe koji imaju vjere. Blaženi je Alojzije, nastavio je, bio svjestan da sve ovisi o Gospodinu. Bio je čovjek neizmjerno zaljubljen u Blaženu Djevicu te je, ojačan tom povezanošću s Djevicom Marijom, sav svoj život darovao u služenju Bogu i braći ljudima, osobito posljednjima i napuštenima.

Kazao je kako se Stepinac nije odrekao svoje katoličke vjere, te upitao koliko bi kršćana danas, pred svime što se protivi našoj vjeri, poput blaženog Alojzija ponovno reklo: „Da, ja sam kršćanin“?

Crkva mučenika, napomenuo je Kardinal, je živa Crkva koja rađa pouzdanje u ovoj zbrci i pomutnji našega vremena. Nemojmo se nikada dati obeshrabriti pred ideologijama i pred njihovim đavolskim strategijama kojima žele razoriti Crkvu, brak, obitelj, te nauk, moral i Božje zapovijedi, jer nas Majka Božja uvijek prati i podupire u trenutcima kušnje – poručio je kardinal Sarah vjernicima, zaključujući kako je Bogorodica Čuvarica naše svetosti.

Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata završila je svečanom procesijom od zagrebačke katedrale do Kamenitih vrata, gdje je posvetnu molitvu predanja izmolio kardinal Bozanić, a završni blagoslov podijelio kardinal Sarah.

Uz gradonačelnika Milana Bandića i predstavnike gradske vlasti, na misi su sudjelovali predstavnici brojnih gradskih udruženja, od vatrogasne postrojbe do braniteljskih udruga.

Nakon pozdravnog govora, u znak zahvalnosti za ovaj susret i na trajan spomen, kardinal Bozanić uručio je kardinalu Sarahu reljefni odljev u bronci lika Majke Božje od Kamenitih vrata, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

U ponedjeljak, 30. svibnja slika Majke Božje od Kamenitih vrata unesena je u zagrebačku katedralu u procesiji u pratnji udovica, majka i supruga poginulih hrvatskih branitelja. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Šaško.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Bernard Čović