Održan koncert mješovitog pjevačkog zbora “Emil Cossetto”

U nedjelju, 18. lipnja s početkom u 19.30 sati u zabočkoj crkvi sv. Jelene Križarice koncert je održao poznati zagrebački zbor – Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto” uz potporu Ministarstva kulture RH, a kojim ravna maestro Josip degl’ Ivellio.

Čitav projekt obilježavanja stote godišnjice rođenja koordiniran je i us sklopu europske organizacije koju predvodi Zaklada “Domenico Bartolucci” iz Rima čiji je počasni predsjednik Sergio kardinal Sebastiani uz još 6 kardinala koji su bili u bliskim odnosima s pokojnim Bartoluccijem. U studenom prošle godine maestro Josip degl’ Ivellio imenovan je u taj isti odbor kao jedini Hrvat, a 6. svibnja o.g. u Rimu mi je pripala čast otvoriti godinu Domenica Bartoluccija svečanim koncertom na kojem je prisustvovao i papin delegat kadrinal Dominique Mamberti.

Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto” osnovan je u Zagrebu, 29. svibnja 1945. godine kao kulturno-umjetnička grupa  Glavnog odbora USAOH-a “Joža Vlahović”.  Do 1959. godine zbor je bio omladinski, a tada je primio u svoje redove dio članstva  bivšeg Hrvatskog pjevačkog društva “Lisinski”, te je zbog toga zbor neko vrijeme nosio naziv “Joža Vlahović – Lisinski”. Od samog osnutka do 2005. godine zbor je vodio skladatelj, dirigent i zborovođa, maestro Emil Cossetto.