Održana pretpremijera dokumentarnog filma „Alojzije Viktor Stepinac“

U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u četvrtak 7. veljače održana je u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatske radiotelevizije zatvorena pretpremijera HRT-ovog dokumentarnog filma „Alojzije Viktor Stepinac“.

U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine sve je pozdravio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, jedan od sugovornika u filmu te pranećak blaženog Alojzija Stepinca. “Izgovoreno je puno kleveta i laži na račun hrvatskog blaženika. Te laži su se širile desetljećima za vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je to sve razotkriti i govoriti istinu. Teško to ide jer puno se dosad naslagalo o tom vremenu i tom čovjeku”, istaknuo je biskup Mrzljak. U govoru je također zahvalio Hrvatskoj radioteleviziji te svima uključenima u izradu filma na trudu i svemu uloženom u realizaciju filma izrazivši nadu da će ovaj film dati novi doprinos glasu istine o duhovnom velikanu Katoličke Crkve blaženom Alojziju Stepincu.

U ime glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića, okupljene je pozdravio ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a gospodin Renato Kunić izrazivši zadovoljstvo što HRT stoji iza ovog projekta te čestitao cjelokupnoj filmskoj ekipi na čelu s autorima filma Nikom Kostanićem i Nevenom Mihaelom Dianeževićem te direktorom fotografije Ivanom Kovačem.

Scenarist i urednik filma gospodin Niko Kostanić zahvalivši na potpori vodstvu HRT-a i svima uključenima u ovaj projekt istaknuo je da je Stepinac bio bolji čovjek nego vrijeme u kojem je živio te da je obrada ovakve teme i pristup razlog postojanja javnog televizijskog servisa.  

Svoj osvrt na projekt dao je redatelj filma gospodin Neven Mihael Dianežević koji je rekao da je radeći na ovom projektu bolje upoznao život blaženog Alojzija Stepinca. „Kardinal Stepinac je svoj život vodio u skladu s po meni jednom od najznačajnijih rečenica iz Evanđelja:„Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25,45)“, rekao je redatelj filma Dianežević.  

Na kraju uvodnog dijela okupljenima se obratio i dosadašnji urednik Programskog Odjela Religija HRT-a gospodin Mario Raguž za čijeg se mandata rodila ideja snimanja novog dokumentarnog filma o blaženog Alojziju Stepincu u produkciji HRT-a. „Jako sam sretan što je HRT realizirao ovaj projekt i što će javnost ovim dokumentarno igranim filmom moći nanovo otkriti lik Alojzija Stepinca koji nam trajno ostaje kao nadahnuće“, rekao je Raguž.   

Narator u filmu je glumac Dragan Despot a ulogu kardinala Stepinca u igranim scenama dokumentarno igranog filma glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić.

U filmu o blaženom Alojziju Stepincu progovorili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, prefekt Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kardinal Joao Braz de Aviz, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, slavonski episkop gospodin Jovan Ćulibrk, postulator kauze mons. Juraj Batelja, suvremenici Blaženikovog života te mnogi povjesničari.

  Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije