Održana promocija “Jadranska svitanja” našega župnika

“U svakodnevnom životu pronaći Boga i njegovu ljubav prema nama”

 U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zaboku, u četvrtak 9 studenoga održalo se predstavljanje pete zbirke proze i poezije zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „Jadranska svitanja”  Okupljene je u tu književnu večer glazbom uveo zbor mladih župe svete Jelene Križarice. Promociji su nazočili zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek, predsjednik gradskoga vijeća Žarko Ivančić, župnikove učiteljice iz osnovne škole Ivančica Pozaić  i Marija Kondres, svećenici, gosti, rodbina i prijatelji župnika Marijana.

O autoru biranim riječima progovorio je mons. Ivan Miklenić koji župnika Culjaka poznaje od školskih dana istaknuvši upravo njegovu ljubav prema zapisivanju a osobito je ponosan što su posljednje zbirke pjesama objavljenje u nakladi Glasa Koncila. Nova zbirka Marijana Culjaka ‘Jadranska svitanja’ osim poetsko-spisateljske vrijednosti i važnosti ima, kao i sve dosadašnje, evangelizacijsku dimenziju te se može, zbog svoje privlačnosti i pitkosti, smatrati doprinosom novoj evangelizaciji. Zbirka je poput lađe na koju ide samo ono najpotrebnije, najvažnije za sretnu plovidbu i prispijeće konačnom cilju.

Osvrt na književnu tematiku dao je i preč Silvijo Milin župnik i dekan u Svetom Jurju.  Progovarajući pjesmama i prozom Marijan nam otkriva i svoje životno uporište, djetinjstvo, mladost i svećeništvo (Tako su nas odgajali) i njegove pjesme životnih žarišta vjere svoga rodnog doma i Zagorja za nosivi temeljni kamen svoga svećeničkog života. Na mostu – vidljivom mjestu, stoji i svijetli njegova duboka i iskrena ljubav prema svom rodu i domu.

Još jedan recenzent knjige dr. Ivica Balagović, ekonomski vijećnik župe i predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zabok s velikim poštovanjem i ponosom ističe da je ovo jedna od najboljih poetskih refleksija formalnoga života Marijana Culjaka. Samim  uvodom, a i na neki način završnim tekstom, naglašava se nova faza pjesništva, koju možemo opisno sažeti kao iskorak u zrelosti, kao iskorak u stilu, leksici i konstrukciji ove pete zbirke pjesama. Ovaj put autor ima potrebu u dva teksta čvrsto obrazložiti svoje namjere, inspiraciju, želje i za prorokovanjem i za poučavanjem, kako bi odgovorio na prethodno kritčarsko pozicioniranje njega u ta dva vida. Kao i prethodno, djelo je komponirano kao zbirka pjesama i pričica, kratkih crtica iz autorova života, preuređenih, stiliziranh za potrebe poučavanja. Uz to, otisnuto je i nekoliko razmišljanja koja su refleksivno svevremenska zaključuje svoj osvrt na knjigu dr. Balagović.

Mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru ističe kako su “Jadranska svitanja”.  plod njegove  jedinstvene stvaralačke mašte u slici, prozi i poeziji, svijet u kojem spaja popevke i školjkice, čemu smo se već prije divili po analogiji: ‘Popevke sem slagal i školjkice bral’.   Autor je zadivljen morem ali ne zaboravlja svoj kraj, svoj KAJ. Tako ljubav spaja kopno i more. I kopno je prostrano, i more je beskrajno blago inspiracija tema i slika. Pjesnik živi u svom svijetu mašte i doživljaja, ali ne izvan svoga svijeta, izvan stvarnosti. Prodornim pogledom i ganutim srcem motri svu zbilju svoga postojanja, hrvatsku, zagorsku stvarnost. Živi život punim uvjerenjem da mu je to Božji dar, dar  u povjerenju što je zalog i obveza da ga živi bez kolebanja, to ispovijeda i time završava to djelo: ‘Trudit ću se ostati mu vjeran do vječnosti’.

Nakon svih ovih riječi autor Culjak kaže da nema što nadodati osim da je večeras ponosan i radostan. Ako sam vas obradovao ovim večerašnjim susretom onda je zadatak izvršen i ne treba ništa više dodati. Zahvalio je svima okupljenima, svojoj obitelji, svim dragim prijateljima, svima onima koji ga podržavaju u svemu što čini, te najavio neke nove uratke što pisane što umjetničke. 

Zbirka proze i poezije svećenika Marijana Culjaka „Jadranska svitanja“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

Spomenimo još jednom kako su sve okupljene na ovoj promociji svojim skladnim pjevanjem izvodeći duhovne i svjetovne zagorske popevke oduševio zbor mladih zabočke župe. Susret je zaključen prigodnim domjenkom. 

O AUTORU:

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Završio teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1980. godine. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, četiri godine u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku.  Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajni je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka Zlatno srce, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca, član je etičkog povjerenstva Opće bolnice u Zaboku. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

TEKST: Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

SLIKE: Irena Grden