Održane duhovne vježbe za članove Papine Svjetske molitvene mreže

U Opatiji su se od 8. – 10. lipnja 2018 održale duhovne vježbe za članove Apostolata molitve i njihove podupiratelje koje je vodio p. Zvonko Vlah DI.

Nas dvanaest članova i podupiratelja okupilo se u petak poslije podne ispred isusovačke rezidencije gdje nas je dočekao s velikim osmjehom na licu svima jako drag pater Zvonko Vlah DI. Nakon smještaja po sobama, misnoga slavlja pater Zvonko održao je prvi večernji susret.

PETAK 8. lipanj 2018.

Na prvom susretu pater Zvonko stavio je naglasak ovogodišnjih duhovnih vježbi a to je središte dvaju srdaca – Srce Isusovo i Srce Marijino. U Srcu Isusovu prepoznajemo ponajprije njegovu ljubav prema nebeskom Ocu te također označava Isusovu povezanost s nama. Njegovo Srce njegova je usmjerenost prema nama, sva njegova skrb za naše duše. Njemu je stalo da pronađemo spokoj, odmor koji nam on daje. Bezgrješno Srce Marijino je pobožno ime, kojim nazivamo tjelesno Marijino srce kao simbol Marijinih kreposti, ljubavi prema Bogu i majčinske ljubavi prema čovjeku. Slika obaju Srdaca govori nam o njihovoj neizmjernoj ljubavi spram ljudi, spram svake župe, svake obitelji i svakog pojedinca.

Nakon prvog susreta služena je koncelebrirana sveta misa u predivnoj crkvi posvećenoj Navještenju BD Marije. Nakon svete mise već pomalo gladni zaputili smo se na večeru. U blagovaoni mogli ste osluškivati zvuk pribora za jelo dok su sudionici u potpunoj tišini večerali. Nakon večere u svom prvom izlaganju u kapelici pred Presvetim pater Zvonko dao nam je nekoliko misli na razmišljanje: Zašto sam došao na duhovne vježbe i što od njih očekujem? Nadalje tema ovogodišnjih duhovnih vježbi je bilo razmišljati o najljepšoj Isusovoj molitvi “Oče naš”. Pozvao nas je da svoje misli usmjerimo k onome što nam donosi sutra. Da razmislimo da li je moja vjera, nada i ljubav  po mojim dosadašnjim molitvama čvršća i jača? Vjerujem da je svatko od nas odgovorio pozitivno u svome srcu te donio odluku da još više moli, da ustraje usprkos svakodnevnim đavolskim napadima kako bi uzburkao sigurnost čvrste utvrde spasenja u nama koje crpimo u Isusu Kristu, njegovoj majci Mariji i našim nebeskim zagovornicima.  U tom razmišljanju nakon molitve u tišini zaputili smo se u sobe na počinak.

SUBOTA 9. lipanj 2018.

Dan smo započeli jutarnjom molitvom u kapelici koju je predvodio pater Zvonko nakon koje je uslijedio doručak. Nakon doručka započeo je današnji duhovni program s vrlo kvalitetnim predavanjem u kojem nas je pater Zvonko pozvao da posebno razmišljamo  o riječima u nastavku molitve  “Oče naša” u kojem je sve nas priupitao kako i koliko poštujemo ime Gospodnje i koliko držimo do njega? Neka Vas ove duhovne vježbe učvrste u životnim odlukama, u potpunom promjeni i pristupu svojim bližnjima kako bi širili zdravu i pozitivnu duhovnu okrjepu svima koji Vas okružuju. Istovremenu sve ono što se događa u našim životima neka bude VOLJA TVOJA jer smo Tebi Gospodine predali čitav svoj život, sva svoja nastojanja da izbacimo negativnosti u svojim životima a kroz molitvu i povjerenje u Božju volju svoje živote učinimo blagoslovom na dobro naših župnih zajednica, obitelji iz kojih dolazimo, prijateljima s kojim smo povezani ali i sa svakim čovjekom kojeg susretnemo.

Susret smo zaključili molitvom i uputili se na ručak. Nakon ručka imali smo vremena za osobnu molitvu i sabranost do 16 sati kad je počela priprava za sakrament svete ispovijedi. Bila je to prilika za preispitivanje naših života, naših grijeha i slabosti kojima smo podložni. Da preispitamo svoj odnos na koji način mi priznajemo svoje grijehe i propuste i da li opraštamo svima onima koji su nam nanijeli bilo kakvu nepravdu jer nam je pravi primjer i putokaz pokazao sam Krist žrtvujući se za nas na križu.

Nakon svete ispovijedi bila je zajednička molitva krunice i sveta misa.  Nakon večere imali smo još jedno predavanje kakav je naš pristup zajedničkom Euharistijskom stolu  i primamo li Isusa dostojno u svoja srca i duše u misnim slavljima. Koliko mi darujemo svoje srce za druge i to je ono glavno i temeljno pitanje o kojem razmislite noćas prije spavanja – poručio nam je p. Zvonko.  Nakon završne molitve mnogi su ostali u šutnju molitvi i sabranosti do kasnih večernjih sati.

NEDJELJA 10. lipanj 2018.

Suncem okupano osvanulo je nedjeljno jutro u Opatiji i ujedno zadnji dan duhovnih vježbi. Nakon jutarnje molitve u kojoj smo i ovaj dan posvetili Bogu i doručka pater Zvonko imao je svoje završno predavanje kojim je zaokružio ove duhovne vježbe. Vrlo mudro i ciljano je pred nas stavio temu najljepše molitve na razmatranje. Komunicirajte s Bogom kao što bi to učinio s nekim za koga znaš da te voli i prihvaća. I predajte mu ono što si otkrio ili otkrila u sebi za vrijeme razmatranja, svoje misli, brige, želje, nadanja. Pitajte ga da li su u skladu s Njegovim planom za tebe? Što ti želi poručiti? Da li te želi mijenjati i na koji način? Osluškujte odgovor u tišini. Odgovorite molitvom na Njegovu riječ.

Nakon kratke meditacije duhovne vježbe zaključili smo svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio naš pratitelj duhovnih vježbi. Duhovne vježbe zaključili smo zajedničkim ručkom koji je protekao u veselom raspoloženju. Kao uspomenu napravili smo i milenijsku fotografiju.

Zaista radosni zaputili smo se svaki u svoj kraj lijepe naše domovine.

I za kraj ono što me je posebno dojmilo bio je poziv na šutnju. Tek u šutnji čovjek može stati nasuprot sebe samoga i u svjetlu Gospodinove dobrote i istine umjesto odmahivanja rukom izabrati želju za promjenom, jer veliki Glas odjekuje jedino u velikoj šutnji srca. Stoga često se povucite u osamu i osluškujte, srce će Vam biti ispunjeno i radosno.

Darko Fiket