Ovo je naš zavjet: Biti uvijek s Marijom jer nas Marija vodi Kristu

Više od dvije tisuće hodočasnika okupilo se u subotu 1. srpnja u „Hrvatskom Nazaretu“, svetištu Majke Božje Trsatske, kako bi proslavilo 650. obljetnicu dolaska čudotvorne Gospine slike u to najstarije hrvatsko marijansko svetište.Svečano euharistijsko slavlje predvodio je izvanredni izaslanik pape Franje, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Ivanom Devčićem, porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom, krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, porečkim i pulskim biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom, krčkim biskupom u miru mons. Valterom Županom, otpravnikom poslova Apostolske nuncijature mons. Januszom Blachowiakom, provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom, čuvarom Trsatskog svetišta fra Antunom Jesenovićem, kanonikom i kancelarom Riječke nadbiskupije mons. Nikolom Imbrišakom te ostalim svećenicima i redovnicima.


 

HOMILIJA KARDINALA BOZANIĆA

FOTOGALERIJA


 
Prije početka euharistijskog slavlja, kardinala Bozanića i okupljene vjernike pozdravio je mons. Devčić, a generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić pročitao je Dekret pape Franje o imenovanju kardinala Bozanića izvanrednim izaslanikom na današnjoj proslavi.

Nadbiskup Devčić u prigodnom je pozdravu izrazio zahvalnost papi Franji što je prihvatio pokroviteljstvo nad proslavom 650. obljetnice dolaska slike Gospe Trsatske na Trsat i poslao kao svoga izaslanika kardinala Bozanića.

Neka nam ona, Sveta Mati Djedovine, svima izmoli potrebne milosti i sa svojim božanskim Sinom, kojega već 650 godina ovdje drži u naručju, blagoslovi sve nas i cijelu nam domovinu – kazao je nadbiskup Devčić..


 
Uvodeći u svoju homiliju kardinal Bozanić rekao je kako danas radosno vrši poslanje koje mu je – kao svojem izvanrednom izaslaniku – povjerio papa Franjo. Podsjetio je da se danas spominjemo događaja koji se zbio prije 650 godina, kada je papa blaženi Urban V. Hrvatima poklonio čudotvornu sliku Majke milosti koja se na Trsatu štuje.


 
Recite, draga braćo i sestre, vi sinovi i kćeri Gospe Trsatske, vi hodočasnici koji ste danas došli svojoj majci, i koji joj svake godine dolazite s molitvom na usnama, može li itko stati pred čudotvornu sliku Majke milosti, može li se itko iskreno suočiti s njezinim smirenim i prodornim pogledom, a da pri tom ne preobrazi kršno tlo svoje duše, možda ispunjene taštom ohološću, u njivu plodne poniznosti – upitao je Kardinal, moleći Boga za milost da se danas susretni pogledi, naš pogled s pogledom Majke Božje Trsatske, s pogledom iz kojega se rađa novi čovjek, s pogledom koji je u stanju obnoviti svakoga od nas, naše obitelji, Crkvu i društvo.


 
Osvrnuo se na evanđeoski ulomak današnjeg slavlja (Lk 1, 26-38) i anđelove riječi koje ne stvaraju buku, već se sve događa u intimnosti koja je važna potreba u životu svakoga od nas. Koliko su nam potrebni takvi trenuci šutnje i molitve u našem životu. Taj osobni razgovor s Bogom; to slušanje Boga u tišini svoga srca. Majka Božja Trsatska s Isusom u naručju naviješta da je Bog s nama, da On beskrajno ljubi čovjeka – istaknuo je Kardinal.


 
Anđelov navještaj Mariji, nastavio je, nije se dogodio u hramu, na nekom posebno posvećenom mjestu, nego u kući, u skromnoj nazaretskoj kućici. To je, braćo i sestre, način Božjeg djelovanja, to je Božji izbor, Bog nas želi susretati u našoj svakidašnjici – kazao je Kardinal.


 
U nastavku homilije podsjetio je na riječi pape Franje da se pred svakom obitelji pojavljuje slika nazaretske obitelji, s njezinom svakodnevicom koju čine napori pa čak i veliki strahovi. Poput Marije, obitelji su pozvane hrabro i radosno živjeti svoje obiteljske izazove, žalosne i oduševljavajuće, te čuvati u srcu i meditirati Božja čudesa – naglasio je Kardinal citirajući papu Franju.


 
Katoličkim obiteljima poručio je da se ne ustručavaju zajedno, kao obitelj, pohađati Mariju na Trsatu i ovdje zajedno moliti i tu obiteljsku molitvu prenijeti u svoje kuće, u svoj dom, da bi svaka naša obitelj bila i mali Nazaret, da bi svaka naša obitelj bila i mali Trsat. Učimo ovdje vrednovati obiteljsko i rodbinsko zajedništvo i njegovati međusobnu povezanost. To nam je toliko potrebno u današnjem društvu koje se raslojava i individualizira – napomenuo je Kardinal, te dodao kako je obitelj temelj svakog suživota i lijek protiv društvenog raslojavanja.


 
Zaključujući svoju homiliju, podsjetio je Kardinal na hodočašće svetog Ivana Pavla II., pape u Trsatsko svetište 2003. godine, koje je zlatnim slovima upisano u povijest ovog Svetišta, ali i na česta hodočašća bl. Alojzija Stepinca koji se upravo na ovome mjestu žarko preporučivao Presvetoj Bogorodici Mariji.
 
Prije završnog blagoslova prigodnu riječ uputio je provincijal fra Vrdoljak, a u znak zahvale što je predvodio ovo slavlje, kardinalu Bozaniću poklonjen je pretisak originalnog izdanja knjige „Historia Tersattana“ (Povijest Trsata) iz 1648. godine te Trsatski molitvenik.


 
Prije molitve pred čudotvornom slikom Majke Božje Trsatske, okupljenima se još jednom obratio kardinal Bozanić, odajući priznanje trsatskim franjevcima koje je potaknuo da budu oni koji će hodočasnike uvijek dovoditi Majci Božjoj Trsatskoj. Ovo je naš zavjet: Biti uvijek s Marijom jer nas Marija vodi Kristu – zaključio je kardinal Bozanić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije