Pastirsko pismo kardinala Bozanića u povodu prvoga zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je svećenicima pastirsko pismo u povodu prvoga zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Pismo će se pročitati kao homilija tijekom liturgijskog slavlja u nedjelju, 4. prosinca 2016. godine, na Drugu nedjelju došašća.
 
U svome Pismu Kardinal ističe kako je Sinoda izniman i radostan događaj, kojega upravo mi imamo priliku slaviti nakon više od devedeset godina od Prve sinode naše Nadbiskupije, koja je održana 1925. godine.
 
Od samih početaka pripreme, piše Kardinal, Sinodu smo stavili pod geslo: Hodimo u novosti života. Tu nam je novost Gospodin darovao svojim utjelovljenjem i svojom uskrsnom pobjedom nad smrću. Mi smo dionici toga otajstva. I ovoga se došašća vraćamo na vrelo te snage, ponovno započinjući pogleda uprta u Krista, u završetak  prolaznoga, ali  u sigurnosti  da  je Gospodin s  nama  do svršetka svijeta – naglašava Kardinal.
 
Napominje kako u ovome došašću ulazimo u poseban susret s našim Gospodinom, te ga molimo da nam pokaže svoju prisutnost, da nam objavi svoje lice i očituje istinu o nama kao njegovoj Crkvi. Molimo ga da nas obraduje pokazujući tolike darove koji žive i koji rastu u krilu Crkve zagrebačke. Još ga snažnije molimo da nas svojim Duhom drži budnima u ljubavi i da nas jača na putu obraćenja – ističe Kardinal, dodajući da bi bilo potpuno neprimjereno da baština i karizme naše Zagrebačke nadbiskupije, koje smijemo živjeti kao baštinici prošlosti, postanu razlogom uljuljanosti i nepokretnosti u vjeri.
 
U svome je Pismu Kardinal pozvao sve vjernike da se ponajprije molitvom uključe u sinodska zasjedanja, te da sudjeluju u euharistijskom slavlju otvorenja Sinode koje će se održati na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, u četvrtak, 8. prosinca ove godine, s početkom u 18 sati u zagrebačkoj katedrali. Pozvao je i sve župne, redovničke i druge zajednice da se u petak, 9. prosinca, u večernjim satima, okupe na klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom moleći za uspjeh zasjedanja Sinode.
 
U skladu s crkvenim propisima, Kardinal je odredio da zagrebačka katedrala, dok traje Sinoda, bude crkva za dobivanje oprosta. Tako ćemo moći živjeti stanoviti produžetak Svete godine milosrđa te i nadalje, od 8. prosinca ove godine do završetka Sinode, primati potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima koje smo upoznali tijekom Jubilejske godine – stoji u pastirskom pismu kardinala Bozanića.

Pastirsko pismo kardinala Bozanića možete pročitati OVDJE
 
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije