Peta vazmena nedjelja (B)

Čitanje svetog Evanđeljapo Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«

Komentar: Trs i loze

Isus ne koristi ljudsku mudrost da bi nam približio Božji plan spasenja nego se služi slikama i primjerima bliskim jednostavnim i običnim slušateljima. Ne govori samo razumu nego prvenstveno srcu jer vjera je odgovor srca na Božju ponudu. Vjera dolazi iz srca, iz čovjekove najintimnije nutrine.Trs pušta korijenje duboko u zemlju. Probija se kroz neplodno i kamenito tlo kako bi iz dubina izvukao hranjive tvari i vlažnost potrebnu da nahrani mnoge mladice koje klijaju na njemu. Zato je trs čvrsto ukorijenjen u zemlju ali svoje tijelo pruža prema suncu da ga ogrije i nahrani.

Za svoju žrtvu i trud trs hraneći mladice svojim životnim sokom s pravom očekuje od njih da donose dostojan rod. Ona mladica koja samo siše životni sok a ne donosi plodove osuđena je na odstranjivanje jer je beskorisna sama po sebi. Vinogradar, Otac nebeski, reže ju i baca u vatru da ne troši hranu drugima koje rode obilnim rodom. Čovjek koji misli da može bez Boga brzo se osuši kao odrezana mladica propada u truleži smrti. Naprotiv onaj koji prianja uz Boga poput zdrave mladice na trsu, donosi rod, koristan za vremeniti život a blagoslovljen za vječnost. Ali kao što mladice trsa moraju prolaziti kroz kušnje rezanja, prikraćivanja, vezanja, savijanja … tako i Kristov vjernik mora proći kroz životne kušnje hraneći se živom Kristovom riječju i Euharistijskim kruhom, s punim povjerenjem, i plodovi neće izostati.

Zadaća kršćana nije da mijenjaju svijet nego da donose plodove kojima će se svijet hraniti i postajati bolji i Božji.