Petnaesta nedjelja kroz godinu

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.« Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče: »Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’« »Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!« Riječ Gospodnja.

rane/good/sam, 1/5/04, 3:46 PM, 8C, 7438×9837 (602+1011), 150%, paintings, 1/12 s, R81.4, G70.4, B84.8

KOMENTAR: Svaki od nas mora biti milosrdni Samarijanac, odgovoran za druge pred Bogom. Svaki je čovjek vezan s drugim čovjekom vezom koja nije znak uzajamne pripadnosti (krvi, rase, kulture, religije…), već poziv da sudjeluje u stvaranju “ljudske obitelji”, u stvaranju Božjeg naroda. Stoga svaki čovjek mora biti predmet naše dobrote. U svakom čovjeku je poziv na ovaj čin ljubavi, koju je Bog zapalio u našem srcu.

Svaki od nas mora biti milosrdni Samarijanac, odgovoran za druge pred Bogom. Sve je u znaku poziva na uzajamnu ljubav. Taj poziv upravljen je svakom čovjeku, a potiče na ljubav koja je sveopća i osobna, laička i religiozna.

Stoga svakome Isus upravlja riječ: “Idi, pa i ti čini tako!” Središnji sadržaj poziv je na ljubav prema Bogu, koja se očituje i posvjedočuje u ljubavi prema bližnjemu, prema svakom čovjeku. Po tom ćemo biti i suđeni na Posljednjem sudu.