Pjevači Betlehemske zvijezde posjetili djelatnike NDS-a

U povodu Dana Papinskog misijskog djela Svetog djetinjstva, Pjevači Betlehemske zvijezde iz Župe sv. Mihaela arkanđela u Gračanima posjetili su u petak 4. siječnja 2019. godine djelatnike Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu.

Zvjezdari, kako ih se još naziva, već četrnaestu godinu zaredom pozivaju na molitveno i materijalno zajedništvo i solidarnost sa siromašnom djecom iz misijskih krajeva Afrike, Latinske Amerike, Azije i Oceanije, kako bi se toj djeci omogućilo školovanje, prehrana, liječenje i sretnije odrastanje.

Mali Pjevači Betlehemske zvijezde na putu su u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Počeci akcije Pjevača Betlehemske zvijezde sežu u 1954. godinu kada je koruški Slovenac Janez Rovan, svećenik salezijanac iz Klagenfurta, predložio djeci da pođu u manjim skupinama čestitati Božić, ali da ne skupljaju novčane priloge za svoje potrebe, nego za svoje siromašne vršnjake u misijskim zemljama.

Akcija se proširila po cijeloj Austriji i danas se tamo svake godine u akciju uključuje oko 100 tisuća djece u skupinama od 3 do 5 djece koji kao kraljevi, anđeli i pastiri u pratnji odrasle osobe obilaze domove i ustanove pozivajući na solidarnost sa siromašnom djecom u svijetu.

U Njemačkoj je ova akcija započela 1959. godine. Danas okuplja oko 500 tisuća djece koja godišnje prikupe oko 35 milijuna eura, s kojima ostvaruje više od 3 tisuće velikih projekata u izgradnji škola, sirotišta, ambulanti i bolnica, te drugih ustanova i programa za najsiromašniju djecu u misijskim zemljama.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije