Predstavljen zbornik radova “Da život imaju” u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića, metropolita i nadbiskupa zagrebačkoga

Zbornik radova »Da život imaju: zbornik u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića, metropolita i nadbiskupa zagrebačkoga te velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu« predstavljen je u utorak 26. studenoga 2019. u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Zbornik su predstavili nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. dr. sc. Želimir Puljić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te prof. dr. sc. Stjepan Baloban, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.

FOTOGALERIJA

Nadbiskup Puljić sažeo je prve dvije cjeline Zbornika u kojima su autori, kako je rekao, prikazali Kardinalov život i djelovanje u funkciji biskupa navjestitelja i posvetitelja te biskupa u pastoralu i odgoju, što su ujedno i preslika uloge biskupa prema dokumentima Drugoga  vatikanskoga sabora. Između ostalog,  predsjednik HBK-a, govoreći o trećoj odlici biskupske službe – upravljanje, naglasio je: „Ipak je način biskupova upravljanja jedinstven. On, naime, upravlja kao sluga srcem Dobroga Pastira koji ne traži ništa drugo osim slave Božje i spasenje duše. S osobitom ljubavlju susreće svećenike i smatra ih sinovima i prijateljima, te otvorenoga srca i uma uvažava laička društva koji osjećaj potrebu i obvezu biti u službi evangelizacija.” Nadbiskup Puljić govorio je i o tri prijelomna razdoblja koja su obilježila Kardinalov život u – kako se izrazio – teškim, izazovnim i blagoslovljenim vremenima. To su 1968., kada je maturirao, zatim 1975. u kojoj zaređen za svećenika te 1989. kada je primio biskupski red. I u zemlji i u svijetu, pogotovo u komunističkim državama, povijest se tih godina vrlo intenzivno mijenjala na što se je nadbiskup Puljić u izlaganju referirao.

Rektor Boras u svome je izlaganju sažeo rad pročelnika Katedre moralne teologije na KBF-u prof. dr. sc. Tončija Matulića „Suvremene dinamike odnosa Crkve i znanosti“. „Vjera ne zaobilazi i ne isključuje znanstveni rad”, poručio je rektor Boras, istaknuvši kako je važno da njegovati tradicionalni odnos uvažavanja Sveučilišta i Crkve te međusobnoga pomaganja.

Budući da su među autorima šestorica biskupa, odnosno nadbiskupa, tri akademika, četiri žene teologinje, jedan vjernik laik teolog i 19 teologa različitih teoloških grana i područja zanimanj, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve KBF-a Sveučilišta u Zagrebu dr. Baloban govorio je o drugim dvjema cjelinama Zbornika, napomenuvši kako je u njegovom bogatome sadržaju,  zbog raznovrsnosti pristupa te brojnošću autora, moguće pronaći za svakoga ponešto. „Iskrene čestitke uzoriti sa željom da vaš i naš Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz vašu potporu bude i dalje gdje će svećenički i redovnički kandidati zajedno s vjernicima laicima rado studirati i stjecati nova znanja toliko potrebna Crkvi u Hrvatskoj, ali i sveukupnom hrvatskome društvu“, zaključio je dr. Baloban.

U glazbenome dijelu nastupili su Bogoslovski oktet i Pučki pjevački KBF-a u Zagrebu, dok se je uime domaćina na početku svečanoga akademskoga čina svima  obratio dekan KBF-a prof. dr. sc. Mario Cifrak. Uz predstavnike i nositelje civilnih i javnih vlasti, predstavnike društvenog i političkog života, hrvatske biskupe te redovničkih poglavara i poglavarica, predstavljanje Zbornika koji je izdan u sunakladništvu s Kršćanskom sadašnjošću pratila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te, uime predjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, Željko Reiner i članovi diplomatskoga zbora u Hrvatskoj.

Akademskim je činom ujedno, prigodom 25. obljetnice prvoga pastoralnoga pohoda pape Ivana Pavla II. Zagrebu i Hrvatskoj u rujnu 1994. otvorena i izložba »Papa hrvatske nade«.

Zbornik radova „Da život imaju“ osmi je u nizu u izdanju KBF-a u posljednjih sedam godina. Budući da je nastao u čast 70 rođendana Kardinala te o velikoj obljetnici 350 godina postojanja KBF-a i Sveučilišta u Zagrebu , akademska zajednica željela je skromno zahvaliti Velikome kancelaru na očinskoj i pastirskoj brizi. Opsežan i vrlo bogat Zbornik na 817 stranica podijeljen je u četiri cjeline: Pastir, Pastoral i odgoj, Filozofija i teologija te ga čine 33 rada koje potpisuju različiti autori, od nadbiskupa i biskupa do akademika i profesora na sveučilištima.  Njegov naslov geslo je zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića uzeto iz Ivanovog evanđelja: „U Isusu Kristu Bog se, u odnosu prema ljudima, zauvijek i neopozivo opredijelio za život: ‘Dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju’” ( Iv 10,10). Foto: Petar Belina

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije