Projekt očuvanja baštine Udruge “Angeljeki” – Zagorska blagdanska škrinjica

Udruga za promicanje aktivizma djece i mladeži i međugeneracijsko povezivanje – Angeljeki je u četvrtak 11. studenoga 2021., radi očuvanja zagorskih običaja, uputila poziv za skupljanje pjesama, rukotvorina i običaja.

Udruga Angeljeki, djeluje od 2000. s ciljem osmišljavanja i realizacije kulturnih i javnih sadržaja za djecu i mlade te njihovih obitelji koje žive i rade u desetak sela u srcu Zagorja. Betlehem Orehovički je zaseban i specifičan projekt kojeg Udruga Angeljeki provodio od 2001. Počelo je s tiskanjem lista udruge – almanaha Angeljek, nastavilo se sa scenskim prikazom živih jaslica. Kasnije, 2008. počela se organizirati i županijska izložba jaslica i angeljeka.

Približava nam se čarobno, uzbudljivo i radosno vrijeme Adventa i Božića. Zagorje je poput velikog srca uvijek znalo prepoznati, živjeti i dijeliti blagost, toplinu i plemenitost u svojim brojnim običajima i tradiciji. Skrovito i ponizno nastajale su pjesme, rukotvorine i običaji koji se danas nalaze u ozbiljnoj opasnosti nestajanja. Zato svima, velikim i malim ljudima dobre volje, upućujemo ovaj poziv da svatko priloži i ubaci nešto svojega i našega u zajedničku zagorsku blagdansku škrinjicu. To može biti stih, pjesma, priča, razgovor, crtež, slika, zvuk, glazba, video, film…

Svi zainteresirani mogu se odazvati pozivu slanjem svog uratka na elektroničku poštu: angeljeki@gmail.com. Svi autori slanjem rada pristaju na njegovo objavljivanje i dijeljenje. Unaprijed vam zahvaljujemo za sve što ćete ovih predblagdanskih i blagdanskih dana sačuvati i podijeliti s drugim ljudima dobre volje.

Za sve informacije možete se obratiti Zdenku Kobeščaku ravnatelju OŠ Brestovec Orehovečki i predsjedniku Udruge na broj mobitela (099 200 1001).

Sve informacije vezano uz ovaj projekt ali i sva ostala događanja i aktivnosti biti će objavljena na novoj osvježenoj stranici angeljeka

Darko Fiket