Proslava Tijelova u župi i procesija Gradom Zabokom

Svetkovina  Tijelova i ove je godine svečano obilježena u našoj župnoj zajednici, svetim misama, te  tijelovskom procesijom nakon svete mise u 10:00 sati usprkos tome što su se nad Zabokom nadvili kišni oblaci i povremena atmosferska zvučna pojava grmljavine.

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jest poticaj i zahvalnost da imamo Isusa Krista vidljivoga u posvećenoj hostiji. Posebnost ove svetkovine jest procesija u kojoj pronosimo vidljivoga Krista u mjestu gdje živimo i djelujemo – u homiliji ističe župnik Risek.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom ulicama našega grada Zaboka po drugi puta prkoseći kišnim oblacima gdje su bile pripremljene tri sjenice. Procesija se sastojala od branitelja, vatrogasaca DVD-a Zabok i Pavlovec, kuburaša, lovaca, Gradskog puhačkog orkestra, muškaraca, mladeži, djece, ministranata, žena, nositelja baldahina i vjernika koji su se okupili u velikom broju na današnje slavlje.

Oltarski Sakramenat nosio je u sjeni baldahina župnik Branko Risek. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti djeca. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao molitve i čitanja u čast Izloženog.

Današnje slavlje je završilo s posljednjom postajom na glavnom gradskom Trgu Ksavera Šandora Đalskog  i blagoslovom, gdje smo molili za našu župu, za naš grad i sve stanovnike u njemu.

Slike Tijelovo 2023

A procesija je pokazala koliko smo ponosni na to. Nakon blagoslova Gradski puhački orkestar odsvirao je himan Tebe Boga Hvalimo i himnu Lijepu Našu. Na kraju župnik Branko uputio je zahvalu svima koji su pomogli oko organizacije današnje svečanosti: policiji, vatrogascima, braniteljima, kuburašima, lovcima, Gradskom puhačkom orkestru, ministrantima, djeci, mladima, ženama u narodnim nošnjama, vjeroučiteljima, župnim vijećima i svim ljudima dobre volje koji su danas iskazali poštovanje prema svetkovini Tijelova. Zahvaljujemo DVD-u Zabok, obitelji Balagović dr. Ivici i Zdenki te obitelji Peica koji su ove godine pripremili sjenice.