Proslavljen blagdan Kraljice krunice, dan bolesnika i medicinskog osoblja

Crkva prema tradiciji dan bolesnika obilježava o blagdanu Gospe Lurdske u mjesecu veljači. Tada su u našim krajevima  nerijetko niske temperature i snijeg, te je mnogim bolesnicima teško doći na svetu misu. Upravo iz tog razloga u našoj župi već tradicionalno misu za naše bolesnike imamo prvu nedjelju u mjesecu listopadu.

Tako su i ove nedjelje 7. listopada 2018. godine svi bolesnici na svetoj misi primili sakramenat Bolesničkog pomazanja i Svetu Pričest. Svečano koncelebrirano misno slavlje uz patera Franju gvardijana samostana u Krapini i našeg župnika Marijana,  predvodio je naš rado viđeni gost i prijatelj mons. Ivan Miklenić, kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavni urednik Glasa Koncila.

U svojoj homiliji mons. Miklenić  osvrnuo na današnje evanđelje u kojem nam Isus govori o jednosti i nerazrješivosti ženidbe. Čovjek je stvoren kao muško i žensko da bi stvarao obiteljsku zajednicu i dvoje njih postaje jedno tijelo. Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja. Zato supružnici na vjenčanju izriču obvezu uzajamnog  poštovanja u dobru i zlu, zdravlju i bolesti. Upravo u toj bolesti do izražaja dolazi bračna ljubav. Iako danas postoji organizirana zdravstvena zaštita, najbolju njegu ipak može pružiti obitelj, točnije bračni drug.  „Upravo taj bračni drug, koji je Isusov učenik u patničkom licu svoga bračnog druga, biti će sposoban prepoznati patničko lice Isusovo, te mu pomoći“ zaključio je mons. Miklenić. Na kraju nadahnute homilije mons. Miklenić pozvao nas je na molitvu za naše bračne drugove da se ponovno počnu prihvaćati kakvi jesu i da se iznova žrtvuju jedan za drugog. Pozvao nas je na molitvu za naše obitelji u kojima su bolesnici, za medicinsko osoblje, liječnike i medicinske sestre, da u svojoj službi uvijek poštuju dostojanstvo ljudske osobe.

U mjesecu listopadu smo, Marijinom mjesecu, kada uz molitvu krunice, na koju nas je posebno pozvao sam papa Franjo, molimo i zaziv „Marijo zdravlje bolesnih, moli za nas“. Marija je naša nebeska Majka kojoj se često utječemo jer Marijino majčinsko  srce pruža bezuvjetnu ljubav i milosrđe. Pozvani smo da molimo krunicu jer krunica je molitva našeg života, ona je molitva za svakoga u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Euharistijsko slavlje uveličali su, mješavinom tradicionalnih liturgijskih napjeva i onih malo modernijih, združeni  župni zbor i zbor mladih.

Na kraju misnog slavlja, zahvaljujući nesebičnoj požrtvovnosti medicinskog osoblja, naši župljani mogli su izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi. Svi oni kojima je šećer bio nizak, mogli su ga popraviti uz kolače i sokove koje su, kao i svake godine, pripremili i donijeli naši vrijedni župljani.

Na kraju zahvala ide svima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo misno slavlje bude dostojanstveno i svečano Bogu na slavu, a nama na korist.

Tekst i foto: Marko Bilić, župni suradnik