Proslavljen dan Policije u župi

Policijski kapelan don Branko Čagelj uz župnika Marijana Culjaka predvodio je u utorak 25. rujna u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice misno slavlje u povodu Dana policije i proslave blagdana sv. Mihaela, zaštitnika policajaca.

Misi su nazočili djelatnici Policijske uprave Krapinsko-zagorske te članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih redarstvenika, koji su stradali u Domovinskom ratu i župljani župe. 

Pozdravljajući okupljene, don Branko pozvao je nazočne da se u molitvama sjete pokojnih hrvatskih branitelja koji su položili život za domovinu i s kojima se nalaze u zajedništvu slaveći euharistiju koja je svojevrstan susret čitave Crkve, one živuće i one proslavljene u vječnosti.

U propovijedi je don Branko zaželio svima da sveti Mihael bude zagovornik, pomoćnik i poticatelj da u svakodnevnom životu budu milosrdni prema bližnjem, osobito onima  koji su u nevolji, te da svoj život usmjeravaju prema najvećoj vrijednosti, a to je Bog.

Naglasio je da je u svakom zvanju i pozivu potrebno izgrađivati i njegovati savjest koja se temelji na Božjim vrijednostima. U tome pomažu i nebeski uzori i zaštitnici koji potiču da se može ispravno odgojiti vlastitu savjest kako bi ljudsko razmišljanje bilo usklađeno s Božjom voljom. U svome životu i djelovanju oslanjajte se na svoju savjest koju je potrebno izgrađivati na ispravan način u suglasju s duhovnim vrijednostima, dodavši da je savjest u čovjeku svojevrstan policajac u njemu koji ga upozorava što je dobro, a što nije jer u čovjekovu životu izaziva nered – zaključio je homiliju don Branko.

Na kraju misnoga slavlja domaći župnik Marijan Culjak je sve nazočne podsjetio na samo značenje Mihaelova imena ‘Tko je kao Bog?’  koje su za kršćane i danas važne i aktualne, osobito u vrijeme kada se sve relativizira i govori da je sve jednako vrijedno i dobro te je čestitao svim policajcima njihov dan i zaželio što manje posla u održavanju reda i sigurnosti, a svima okupljenima zaželio je da po savjesti kao svom osobnom policajcu budu oni koji će pridonijeti da bude što manje zla, nasilja i nepoštivanja zakonskih propisa, a što više Božjeg reda u svakodnevnom životu i radu kojima kao kršćani izgrađuju društvo.

Svi mi zajedno trebamo se truditi izgrađivati društvo da bude što bolje i poštenije, s više ljubavi, mira, blagostanja i životnog zadovoljstva, poručio je župnik Marijan uoči završnog blagoslova.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije