Proslavljena misa Zahvalnica za plodove u župi

U Župi svete Jelene Križarice, u nedjelju 3. studenoga misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je mons. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup u miru. Na toj misi prisustvovali su brojni vjernici, udruga lovaca koja je proslavljala svog zaštitnika a svi zajedno su svojom molitvom zahvalili Gospodinu na svim darovima koje kroz cijelu godinu dobivaju.

Vlč. Culjak na početku misnog slavlja ističe kako nas Bog svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu.

U homiliji biskup Pozaić naglašava kako je zahvalnost znak plemenite duše. Molitva zahvale je najuzvišenija vrsta molitve. Tako se i u grčkom jeziku za našu svetu Misu kaže ‘Euharistija’ – a što znači djelo zahvaljivanja Bogu. Mi to kod svake Mise činimo, ponavljamo – ali ne svraćamo na to pozornost. Tako kod pretvorbe govorimo: ‘On uze kruh, tebi zahvali, razlomi i dade učenicima… Isto tako pošto večeraše, uze kalež, ponovno ti zahvali i dade učenicima…’ Po tom obilježju i cijela se Misa naziva ‘Zahvaljivanje – Euharistija’. Zahvaljujemo za dar Isusa Spasitelja, za Kruha života od Posljednje večere, za dar otkupljenja na Križu i po Isusovu uskrsnuću. Bogu zahvaljujemo svaki dan za neizrecivo mnoštvo darova, pa i križeva, od ustajanja pa do lijeganja, prije posla, tijekom posla i pao završetku posla, kad oremo i sijemo, kad žanjemo i slavimo, i u radosti uspjeha, ali i kad drugima darujemo.

žVaš gospodin Župnik Marijan rekao mi je da će danas ovdje među nama, u zahvali, biti i prijatelji sv. Huberta. Sjećajući se svoga zaštitnika, zagovornika, sjećaju se radosti i brige oko svega stvorenoga, ovog zemaljskog vrta u kojem živimo. Bog je stvorio čovjeka i smjestio u Edenski vrt: da ga obrađuje i mudro čuva – za sebe i svoju djecu, i buduće naraštaje. Zemlja je zajednički dom za sve stvoreno: ljude, životinje, i sve oko nas. Tu upoznajemo miline Božjeg stvaralačkog djela, nebrojene biljke i životinje na kopnu i u moru, u one u divljini, i one oko kuće, i posebno vjernog prijatelja – peseka – ističe mons. Pozaić.

Možda ponekad i pomislimo, što bi bilo vrlo lijepo, da je i samo naše postojanje, naš život i rad, naša obitelj, ljubav i radost, sreća života – jedan veliki Božji dar. Što sam ja drugo nego zbîr – pušlec – Božjih darova?! – kaže mons. Pozaić. Zahvaljivanje je životni i nužni dio našeg odnosa s Bogom. Naš temeljni odnos prema Bogu neka, dakle, bude odnos zahvalnosti. Zato danas molimo: Bože, daj mi srce zahvalno!

I na kraju, što da vam kažem? Divno vas je vidjeti danas ovdje – i to ne samo jednoga – nego tolike, i tako revne u zahvalnoj molitvi. Gledajući taj prizor, ovaj naš sveti zbor, budimo ponosni: Isus danas može biti radostan, jer vidi da znamo i želimo biti zahvalni – zaključuje riječi homilije biskup Pozaić.

Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijeli su ovogodišnji krizmanici prinoseći na dar: kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove.

Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja sve završilo pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO.

Mons. Pozaiću u ime župe zahvalio je župnik Marijan te mu uručio prigodni dar koji će ga prisjećati na današnji dolazak u Zabok, licitarsko srce u znaku biskupovog grba i župne crkve sv. Jelene Križarice, a kojeg je izradila Mateja Lesičar.

Svima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, te svima koji su bili na misi zahvalio je i domaći župnik Marijan te sve pozvao na kratko druženje na trgu uz kobase (kojima je počastio župnik) kolače i sokove.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda