Proslavljena sv. Jelena Križarica

Večernjim misnim slavljem u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku proslavljena je svetkovina župne zaštitnice. Misno slavlje predslavio je vlč. Darko Bručić Pavuk, župnik župe sv. Luke Evanđelista u Travnom uz dekana preč. Vladimira Drnetića i župnika Branka Riseka. U homiliji  vlč. Bručić Pavić podsjetio je vjernike na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. Osobito se osvrnuo na prvo čitanje  iz knjige Mudrih izreka u kojem piše: Tko će naći ženu vrsnu? Sv. Jelena imala je upravo te kvalitete, bila je velika majka i osoba duboke vjere i pouzdanja u Boga i njegovu ljubav prema svakom čovjeku. Bila je žena koja je u sebi imala usađeni strah Božji jer je živjela po Božjim zapovijedima, slušala Riječ Božju i činila dobra djela. Njezina je snaga stoga u križu, istaknuo je vlč. Bručić Pavuk, pokazujući na veliku sliku svetice koja se nalazi iza oltara, na ovoj misnici koju nosim kao i na zastavi koju vidimo također ovdje kod oltara.  U toj ljubavi prema svetosti slijedila je samog Krista na križnom putu, najviše primjerom osobnog života, rekao je. Križ je patnja, odricanje, sebedarje, a upravo to treba nasljedovati u liku naših svetaca.

Majka u obitelji ima nezamjenjivu ulogu. Majka moliteljica koja je uzor današnjim majkama može biti Sveta Monika, majka svetog Augustina, koja je svojim molitvama i suzama postigla obraćenje svoga sina i muža. Ona je primjer kršćanske ljubavi, strpljenja i ustrajnosti. Druga majka koja je uzor današnjim majkama je Marija, majka Isusova, koju je Isus s križa dao za našu Majku. A tu je svakako i sveta Jelena koja nam može biti primjer istinske ljubavi prema svakom čovjeku. Pozvao je sve majke i žene da u svojim obiteljima svakodnevno molitvenim primjerom budu one koje će okupiti obitelj na zaboravljenu zajedničku molitvu i sudjelovanje na misnim slavljima, a muževe da im budu potpora u svim tim nastojanjima oko izgrađivanja obiteljskih vrijednosti koje su se danas pomalo izgubile. Na kraju je svima poželio da preuzmu poruku Jelene Križarice i da ostanu vjerni Bogu i Crkvi.

Na kraju misnoga slavlja župnik Risek zahvalio je svima, vlč. Darku Bručiću Pavuku na nadahnutim riječima homilije, dekanu preč Vladimiru Drnetiću, čitačima, pjevačima, orguljašici, kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na slavlju koji su nakon završnog blagoslova u ophodu oko oltara zahvalili sv. Jeleni Križarici na svim milostima i zagovorima.

Darko Fiket, župni suradnik