Proslavljena svetkovina Tijelova u župi

U četvrtak, 31. svibnja u župi sv. Jelene Križarice svečano je proslavljen blagdan Tijelova središnjim misnim slavljem kojeg je predvodio župnik Marijan Culjak.

U uvodnoj riječi propovijedi župnik Culjak je poručio: “Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas. Znakovito je u Svetom Pismu da u svim velikim događajima pojavljuje se kruh kao znak Božje dobrote prema čovjeku.”

„Isus kaže: Ja sam Kruh bez kojega nema života. Isus govori o sebi kao o kruhu koji hrane čovjeka i koji ako ga ne blaguje, postaje beživotan. Možda često nismo svjesni Isusova najvećeg dara, to što nam se nudi u Euharistiji kada postajemo jedno. Ima li većeg čuda na zemlji? Mi Kršćani smo pozvani donositi Isusa ovome svijetu, zato danas mnogi nose Isusa po svojim gradovima i selima diljem Hrvatske u procesiji.“, zaključio je župnik Marijan te pozvao na molitvu kojom ćemo svi postati dostojni blagovati Njegovo tijelo i krv koja nam daje život.

Nakon pričesti, uslijedila je procesija sa Presvetim Oltarskim Sakramentom oko župne crkve gdje su bile pripremljene tri sjenice. Procesija se sastojala od muškaraca, mladeži, djece, ministranata, prvopričesnika, žena, nositelja baldahina i vjernika koji su se okupili u velikom broju na slavlje. 

Oltarski Sakramenat nosio je u sjeni baldahina župnik. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su djeca. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog.

Slavlje je završilo na posljednjoj postaji procesije u crkvi blagoslovom, gdje smo molili za našu župu, za naš grad i sve stanovnike u njemu.

Blagdan Tijelova koji smo proslavili svečanom sv. misom i procesijom bio je veličanstveno sjedinjenje nas samih sa živim Isusovim tijelom i proslava onoga što je Isus ostavio nama, sebe samoga. Upravo je to ono što mi jesmo, što je naša prošlost i budućnost, ono po čemu se prepoznajemo i nit koja nas spaja. A procesija je pokazala koliko smo ponosni na to.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije