Proslavljena župna zaštitnica sv. Jelena Križarica

Dana 22. svibnja u Zaboku je svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice. Župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je vodio isusovac pater Tomislav Rukavina, župnik sljemenski i poznati duhovnik. Vjernici su mogli čuti nadahnute i vrlo sugestivne propovijedi te duhovne nagovore nakon mise  prema ovim temama: o Ignacijanskom razlikovanju duhova, o razlogu zašto smo stvoreni i što je to čin ljubavi.

Ujedno smo se kroz svibanjske pobožnosti pridružiti molitvi za duhovnu obnovu i rast naše župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta, za nova duhovna zvanja i za prestanak pandemije koronavirusa.

Na današnji blagdan svete Jelene središnje misno slavlje u 10.00 sati predvodio je vlč. Željko Nestić, župnik župe Rođenja Isusova na Kajzerici uz koncelebraciju svećenika iz dekanata: preč. Vladimira Drnetića, dr. Stjepana Sirovca, vlč. Luke Slijepčevića  i vlč. Marjana Gradinšćaka, privremenog upravitelja župe vlč. Tomislava Šaguda dok je vlč. Marijan Culjak  ispovijedao vjernike te ih tako izmirivao s Bogom i braćom ljudima.

U homiliji nam je vlč. Nestić podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. I ako smo pozorno slušali prvo čitanje danas iz knjige Mudrih izreka u kojem piše: Tko će naći ženu vrsnu? I upravo je sv. Jelena imala te kvalitete, bila je velika majka i osoba duboke vjere i pouzdanja u Boga i njegovu ljubav prema svakom čovjeku. Bila je žena koja je u sebi imala usađeni strah Božji jer je živjela po Božjim zapovijedima, slušala Riječ Božju i činila dobra djela.

Sveta Jelena nam je pokazala put koji bi svatko od nas trebao nasljedovati, ponekad je teško jer smo slabi i grešni no Bog je tu da nas pridigne, osnaži i jača naš hod prema Božjim zapovijedima. Zato nam se daruje, na svakom misnom slavlju gdje slušamo Riječ Božju, hranimo se njegovim Tijelom uspjet ćemo nadvladati sve izazove i opasnosti ovog izazovnog vremena u kojem živimo.  U poslanici svetoga Pavla apostola Filipljanima čuli smo: Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva, nego – hitim ne bih li kako dohvatio jer sam i zahvaćen od Krista. Tako ćemo najbolje proslaviti svetkovinu svete Jelene Križarice jer ćemo poput nje pronaći križ i prihvatiti taj put križa. I dok putujemo tim putem ne zaboravite biti zagledati u Boga  i razveselite se – zaključuje homiliju vlč. Željko Nestić.

Na kraju domaćin susreta privremeni upravitelj župe vlč. Tomislav Šagud zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim p. Tomislavu Rukavini koji je utkao cijeloga sebe u ovoj trodnevnoj duhovnoj obnovi u kojoj se svatko od nazočnih mogao duhovno obogatiti, zatim vlč. Željku Nestiću na nadahnutim riječima homilije kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašima, kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.

Druženje se nastavilo na prostoru trga uz sviranje limene glazbe DVD-a Zabok te domaće zagorske štrukle kojima je građane i župljane počastio Grad Zabok već po tradiciji.

TEKST:  Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije