Prvi dan duhovne obnove ususret proslavi župne zaštitnice

Kao priprava za blagdansku proslavu svete Jelene Križarice koja je nebeska zaštitnica Župe i Grada Zaboka, u našoj župnoj crkvi započela je duhova obnova.  Prvog dana, u petak, duhovna je obnova započela molitvom krunice, zatim litanijama Presvetom Srcu Isusovom i molitvom svetoj Jeleni Križarici koju je sastavio župnik Marijan Culjak. Na početku prije pobožnosti župnik je pozdravio predvoditelja duhovne obnove patera Josipa Sremića iz Družbe Isusove koji je voditelj mnogobrojnih duhovnih obnova u Opatiji kako za svećenike tako i za vjernike laike.   

Na temelju današnjega Evanđelje i pročitane Božje Riječi p. Sremić je uputio vjernicima veoma poticajne misli u homiliji. Kao tražitelji Boga radujemo se što je sv. Toma zapitao: Gospodine, mi ne znamo kamo ideš i što je tvoj put? Kao da je Toma samo naglas i iskreno u ime nas izgovorio stvarnost neshvaćanja Kristova namisla, njegova puta, njegova cilja. Kamo ideš? Isus Tomi reče da je on put, istina i život (usp. Iv 14,6). Isus je sebe, dakle, tako predstavio.  Želimo li doći do bilo kojeg odredišta moramo znati put. Put je i mogućnost susretišta. Ako želimo susresti poznanika ili prijatelja moramo prijeći određeni put od kontakta i stiska ruke, do prijateljskih odnosa. Važno je znati put, jer u protivnom ćemo zalutati.

Kako pronaći put do Boga i stati na njegove staze temeljno je vjerničko pitanje. Put do susreta s Bogom ključna je zadaća ne samo religioznosti nego i čovječanstva uopće. Doći u susret s našim Stvoriteljem imperativ je kojem osoba naravno teži – zaključuje p. Sremić.

Na kraju misnoga slavlja vjernički puk imamo je radost blagoslova corpusa – tijela Isusovog koji je postavljen ovih dana na križ koji krasi crkveno dvorište te je tim činom stavljen na javno štovanje.

Najveća poruka u povijesti ljudskog roda došla je upravo s križa. Bog nas ljubi i želi da se svi ljudi spase. Krist nam je brat i prijatelj, pomoćnik i suputnik, put istina i život. Pod križem njegove ljubavi svoju nadu i utjehu nalaze svi koji padaju pod križem svojih životnih briga i križeva – istaknuo je župnik Marijan te pozvao vjernike da ovdje često zastanu i pomole se, kako za sebe, svoje najmilije ali i za našu župu te cjelokupni hrvatski narod.

Duhovna obnova nastavlja se tijekom vikenda pobožnostima i misnim slavljima.

Pripremio: Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije