Raspored Bogoslužja kroz Veliki tjedan u našoj župi

VELIKI ČETVRTAK

10.00 h MISA POSVETE ULJA u KATEDRALI i obnova svećeničkih obećanja u katedrali

19.00 h MISA VEČERE GOSPODNJE

Ta misa spomen je na Isusovu Posljednju Večeru zato je posebno važna i svečana. Misa započinje pjesmom Slava Bogu … sva zvona u crkvi i u tornju zvone a nakon toga šute sve do objave Uskrsnuća u Vazmenom Bdijenju. Znak je to da je Isus uhvaćen u Maslinskom vrtu i odveden na sramotno suđenje. Nakon propovijedi svećenik pere noge dvanaestorici predstavnika župne zajednice na spomen kako je Isus apostolima oprao noge i dao Zapovijed Ljubavi. Misa završava prijenosom Presvetog oltarskog Sakramenta iz Svetohraništa na drugo prikladno mjesto gdje se vjernici nakon mise ostaju klanjati i moliti. U našoj župi molitveno bdijenje biti će cijelu noć do jutra Velikog Petka. Misa Večere Gospodnje dan je i trenutak ustanovljena Euharistije – Svete pričesti, Isusove trajne prisutnosti među nama pod prilikama kruha i vina.

Petak – VELIKI PETAK

Dan Isusove Muke i smrti. Strogi post i nemrs za sve koje to dob obavezuje i zdravlje dopušta. Sabranost i tišina, zemlja miruje, ne rade se težački poslovi.

17.30 h KRIŽNI PUT

18.00 h OBREDI VELIKOG PETKA

čitanje muke po Ivanu
klanjanje križu
sv. Pričest

Taj dan vjernici ostaju nakon obreda u molitvi i razmišljanju uz Božji grob. Na čitavome svijetu toga se dana ne slavi sveta misa. Isusovo tijelo izmučeno i probodeno počiva u grobu čekajući trenutak pobjede.

Obredi započinju u tihoj molitvi. Svećenik i poslužnici prostreti pred oltarom a vjernici klečeći u klupama mole u tišini. Nakon toga zbornom molitvom započinje služba riječi u kojoj središnje mjesto toga dana zauzima izviješće Muke po Ivanu. Apostol Ivan bi je do kraja uz Isusa i pod njegovim križem i zato je taj opis najdramatičniji i najvjerodostojniji. Nakon čitanja Muke i kratke homilije slijedi sveopća molitva koju predmoli svećenik a narod poklicima odgovara. Drugi dio obreda je otkrivanje Križa i klanjanje Križu. Taj dan nema svete mise po čitavome svijetu i zato je Križ kao znak mučila kao znak mučila i žrtve znak našeg okupljanja i čašćenja. Treći dio obreda je Sveta Pričest a nakon zahvale razlaz vjernika u tišini.

POST: uzdržavanje od hrane, dopušten je samo jedan normalan obrok.

NEMRS: uzdržavanje od mesa i mesnih prerađevina toplokrvnih životinja. Riba je dopuštena.

Post obvezuje sve zdrave osobe od navršene dvadesete godine pa do šezdeset i pete a nemrs obvezuje sve zdrave osobe od petnaeste godine do duboke starosti.

 Darovi od klanjanja i ljubljenja križa idu za održavanje i očuvanje Božjeg Groba u Jeruzalemu

Subota – VELIKA SUBOTA

08.00 – 19.00 h pohod BOŽJEM GROBU

Cijelo vrijeme čitat će se Sveto Pismo (molim da se prijave čitaći)

Velika subota dan je šutnje i ozbiljnosti, slika te šutnje je odsutnost euharistije, ozbiljnosti ogoljeni oltar. Vjernici posjećuju Božji grob koji je postavljen na svečanom mjestu u crkvi. Tijekom dana vjernici dolaze moliti i klanjati se Isusovoj žrtvi s vjerom u njegovo uskrsnuće. Osobito roditelji dovode djecu i tumače im uz Božji grob središnja otajstva naše katoličke vjere. Uz grob će držati „stražu“ vatrogasci, kuburaši i ministranti. Cijeli dan na  Veliku subotu u crkvi će se čitati Riječ Božja.

20.00 h OBREDI VELIKE SUBOTE

a) BLAGOSLOV VATRE i SLUŽBA SVIJETLA
(ponesite svijeće)
b) KRSNA SLUŽBA
c) MISA USKRSNUĆA
d) USKRSNI BLAGOSLOV HRANE

U subotu navečer u 20 sati započinje najsvečanije bdijenje koje crkva poznaje. Početak je ispred crkve gdje se na prikladnom mjestu blagoslivlja novi oganj na kojem se pali uskrsna svijeća. Na svijeću se utiskuju simboli Isusove muke i uskrsnuća. Pet zrna tamjana označava pet Isusovih rana, Križ označava muku i pobjedu, tekuća godina označava da je Isus gospodar vremena a grčka slova alfa i omega označavaju Krista kao početak i dovršetak svega. Svijeća se unosi u crkvu gdje narod pali svoje za to pripremljene svijeće i tako se svjetlost sve više širi. Svijeća se postavlja u Svetište, iskaže joj se štovanje kađenjem i pjevanjem svečanog hvalospjeva. Slijede čitanja koja označavaju cijelu povijest našega spasenja. Drugi dio bdijenja su čitanja Riječi Božje koje govore o stvaranju svijeta i čovjeka i o njegovu otkupljenju od grijeha i smrti. Nakon čitanja zapjeva se svečana pohvala Bogu (Slava Bogu na visini) i zvona navijeste uskrsnu radost. Nakon homilije dolazi krsna služba, blagoslov vode za krštenja, obnova krsnih obećanja i blagoslivljanje naroda sa svetom vodom. Na završetku svete Mise slijedi uskrsni blagoslov jela i vjernici se u radosti vraćaju u svoje domove. VAZMENO BDJENJE UZ ŽUPNIKA ĆE PREDVODITI MONS. VALENTIN POZAIĆ, BISKUP U MIRU.

NEDJELJA – USKRS – VAZAM

 
07.00 h MISA I USKRSNI BLAGOSLOV JELA
10.00 h svečana poldanjica s uskrsnom procesijom limenom glazbom i pucnjavom zabočkih kuburaša.

Draga braćo i sestre! Bio vam Uskrs blagoslovljen, neka učvrsti vjeru u pobjedu istine i ohrabri nas u nošenju križeva da i mi poput Isusa u križu ne gledamo sramotu i kaznu nego jedini put do pobjedničkog prijestolja u vječnosti. Ohrabrimo jedni druge zagrljajem, poljupcem, stiskom ruke, osmijehom … jer upravo tako Uskrs započinje!

Vaš župnik sa suradnicima.