Sastanak kardinala Bozanića s dekanima Zagrebačke nadbiskupije

U prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u četvrtak 7. svibnja 2020. godine, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, zajedno s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim,  predsjedao je susretu dekana Zagrebačke nadbiskupije. Budući da smo se u kratkom razdoblju suočili s izvanrednim prilikama uzrokovanim pandemijom koronavirusa i potresom koji je 22. ožujka ove godine pogodio Zagreb, neophodno je usmjeravati pastoralni život u skladu s novim okolnostima tražeći u ovom trenutku najbolja moguća rješenja. Nakon Nadbiskupovih uvodnih riječi, mons. Šaško je progovorio o temi »svjetla i sjena«, tj. posebnostima organizacije liturgijskih slavlja i drugih molitvenih obrazaca u vrijeme trajanja pandemije, dok je mons. Gorski iznio podatke glede šteta, posebno oštećenih crkava, župnih kuća i ostalih crkvenih objekata na potresom pogođenom području.

Nakon toga uslijedila je rasprava i traženje odgovora na konkretna pitanja organizacije pastoralnog djelovanja. Budući da je Nadbiskup u Pismu, od 1. svibnja 2020. godine, o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u novim okolnostima pandemije Covid-19 naznačio da će o slavljima sakramenata i drugih obreda uslijediti posebne upute, promišljalo se o načinima organizacije sakramenata prve svete pričesti i potvrde, o podjeljivanju sakramenata kršćanske inicijacije katekumenima, poticanju slavljenja sakramenta pomirenja, kao i o mjestu i datumu održavanja Mise posvete ulja te svećeničkog ređenja. Zbog nastalih oštećenja u Katedrali, odlučeno je da će se iznimno ove godine Misa posvete ulja slaviti u župnoj crkvi sv. Blaža u Zagrebu, u četvrtak 28. svibnja 2020. godine u 10 sati, a svećeničko ređenje u Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke, na spomendan Bezgrješnog Srca Blažene Djevice Marije, u subotu 20. lipnja 2020. godine u 10 sati.Na temelju zajedničkih promišljanja doneseni su i zaključci o nastavku i načinu rada župnih ureda, kao i održavanju zaručničkih tečajeva uz poštivanje odredbi mjerodavnih državnih tijela.

Posebno je naglašena potreba brige za obitelji kojima su u potresu srušeni domovi, kao i za župne zajednice koje su ostale bez molitvenog prostora. Nadbiskup će uputiti odredbe o načinu prikupljanja dobrovoljnih priloga za stradale obitelji, kao i za župne zajednice koje su ostale bez župne crkve, kako bi se što prije omogućio prikladan prostor za okupljanje zajednice.

Nakon susreta dekani su prisustvovali obredu blagoslova križeva koji će privremeno biti postavljeni na vrhove zvonikâ Prvostolnice te obišli u potresu oštećene prostore: Katedrale, Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola.

  Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije