Sastanak Središnjeg odbora za SHKM u Zagrebu

Treći sastanak Središnjeg odbora za pripremu Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji će se održati 9. i 10. svibnja u Zagrebu, održan je u prostorijama Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, 25. veljače 2020. godine, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. 

Na sastanku su sudjelovali članovi Središnjeg odbora: pomoćni zagrebački biskupi: mons. Mijo Gorski, delegirani predsjednik Središnjeg odbora i mons. Ivan Šaško; generalni vikar mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač, kancelar NDS-a mons. Stjepan Večković,  nadbiskupijski ekonom preč. Tomica Šestak, ravnatelj UZUK-a preč. Ivica Budinšćak, pročelnik Tiskovnog ureda preč. Borna Puškarić, rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, župnik Župe sv. Blaža u Zagrebu mons. Zlatko Koren, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. Krunoslav Novak, rektor Hrvatskog nacionalnog marijanskog svetišta u Mariji Bistrici preč. Domagoj Matošević te rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente. Ispred Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa na sastanku je sudjelovao rektor preč. Anđelko Košćak, a sastanku su nazočili i nadbiskupski tajnik vlč. Ivan Lukić te tajnica Odbora gospođa Ivana Bosiljevac. 

Sastanak je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon molitve, Kardinal je pozdravio sve nazočne te istaknuo da se kao vjernici nalazimo pred Pepelnicom kojom započinje sveto korizmeno vrijeme. Osvrnuvši se na korizmenu poruku pape Franje Kardinal je istaknuo da bi se svi vjernici u Korizmi trebali osjetiti pozvanima na iskustvo milosrdne ljubavi Božje koja sve čini novo.  

»SHKM će se održati na početku uskrsnog vremena – što nam simbolički poručuje da taj veliki događaj Crkve u Hrvata u središte iskustva vjere mladih ljudi stavlja slavljenje Kristova vazmenog otajstva«, rekao je Nadbiskup.

Nakon Kardinala, sudionicima sastanka obratio se delegirani predsjednik Središnjeg odbora mons. Mijo Gorski te predstavio dosad učinjeno, i moderirao raspravom glede zadataka koje još treba učiniti. Istaknuo je da su obitelji i župne zajednice na području Nadbiskupije širom otvorile vrata mladim te naglasio da su prijave za sve one koji žele ugostiti mlade hodočasnike još uvijek u tijeku.

Na završetku sastanka razmotrena su i druga pitanja vezana uz organizaciju ovog važnog susreta. Termin idućeg sastanka Središnjeg odbora SHKM-a zakazan je za mjesec dana, 26. ožujka 2020. godine.
                                                                                                         Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije Ispiši stranicu