Sedma nedjelja kroz godinu (A)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:  „ Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite se za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“

Riječ Gospodnja.

KOMENTAR NA EVANĐELJE

Evanđeoski zakon praštanja i ljubavi prema neprijateljima nije zamišljen kao rušenje pravnoga poretka. Zadatak pravnoga poretka je štititi zakonita prava društva i pojedinca. Isusov govor sve to pretpostavlja, ali želi čovjeka uputiti prema nečem višem: ljudski život ne smije se ograničiti samo na vodoravnu dimenziju. Pravi Isusov sljedbenik treba otvoriti svoje srce i prema okomitoj dimenziji i težiti savršenstvu kakvo posjeduje Otac naš nebeski. Isus želi da kršćanin udalji iz svoga srca bilo kakav duh osvete, te da svu snagu usmjerava na praštanje. Vraćati istom mjerom zlo za zlo znači: spustiti se na razinu onoga koji je meni učinio zlo. Isus ne poznaje pravedne osvete ili vraćanja istom mjerom. Danas sam ja doživio nepravdu od nekoga, sutra ja njemu vratim istom mjerom, prekosutra će on meni učiniti još veću nepravdu …i tako to ide u nedogled.

Praštanje prekida taj pakleni lanac i zaustavlja nasilje i mržnju. Ljubav je bedem koji ni najjača mržnja ne može razoriti. Onaj koji istinski oprašta i ne osvećuje se, pred svijetom će često ispasti kukavica i slabić ali on je stvarna veličina jer je slika svoga Oca na nebesima koji daje da sunce sije pravednima i nepravednima i da kiša pada i dobrima i zlima. Novost Isusova Evanđelja upravo je u praštanju i odgovoru ljubavlju na mržnju. Onoga koji čini zlo treba žaliti jer je u sebi zarobljen zloćom i ne može sagledati posljedice svojih čina. Opraštanje uvijek oslobađa dok mržnja i osveta zarobljava. Težnja za savršenstvom nije utopija nego je imperativ svakome vjerniku, svakome kršćaninu. Ako smo, prema Isusovoj tvrdnji, sol zemlje i svjetlo svijeta, onda i naše ponašanje i život moraju biti drugačiji od ponašanja svijeta. Ako se mi držimo zakona i principa onih koji ne poznaju ili ne prihvaćaju novost Evanđelja pa kome smo onda potrebni?