Šesta vazmena nedjelja (B)

Čitanje svetog Evanđeljapo Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.« Riječ Gospodnja.

Isusovo životno poučavanje

Danas se puno ističe fraza ‘cijeloživotno učenje’ a Isus to primjenjuje već davno prije u svojim poukama. Postupno, korak po korak, uvodi svoje učenike u tajnu i odgovornost života. Poučava ih onoliko koliko u tom trenutku mogu razumjeti i prihvatiti. Prvo im želi pokazati kako je on pravi pastir te da možemo biti bezbrižni oko svoga spasenja ako njemu dopustimo da nas vodi. Zatim priča o trsu i lozi zorno pokazuje što se događa s lozom koja uzaludno isisava sok iz trsa a ne donosi nikakve plodove. Konačno danas progovara o temeljnom zakonu, o zakonu ljubavi. Sav njegov zemaljski život, sve njegovo djelovanje i poučavanje a u konačnici otkupiteljska žrtva nezamislivi su bez prave ljubavi. Što je uopće ljubav u Isusovom shvaćanju?

To je predanje bez pridržaja, potpuno darivanje sebe bez ikakve naknade ili interesa osim da drugi bude sretan. Ljubav bez trunke sebičnosti živi između Oca i Sina. Otac sve daruje Sinu pa i samoga sebe zato Isus naglašava ja sam u Ocu i Otac u meni. Ne postoje više dvije osobe, dva različita svijeta, postoji samo ljubav koja uklanja sve razlike i zapreke. Isus želi da takva nesebična ljubav živi među njegovim učenicima.

Sveti Pavao u hvalospjevu o ljubavi analizira tu pravu i djelotvornu ljubav ovako: „Ljubav je dobrostiva, ne zavidi, nije nepristojna, ljubav se ne hvasta, ne nadima se, nije razdražljiva, ne traži svoje, ne raduje se nepravdi a raduje se istini, sve pokriva, svemu se nada, sve podnosi, sve vjeruje. Ljubav nikad ne prestaje!“ Takvu ljubav koja pokreće svjetove moli Isus za svoje učenike. Takva ljubav i život polaže za prijatelje, a nas on naziva svojim prijateljima jer nam je otkrio najveću tajnu koja se povjerava samo iskrenom prijatelju a ta je tajna da nas Otac ljubi kao što ljubi Sina i Sin njega.Isusova ljubav nije alternativa nego zapovijed. Nitko nema prava nazivati se Isusovim učenicima ako ne živi takvu ljubav.