Sretan Uskrs

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše. «Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Riječ Gospodnja.

  sretan_uskrs

 NAJLJEPŠA PROPOVIJED Naše propovijedanje na Uskrs je od svih najteže.

Zašto? Propovijedamo istinu, koju ljudi najteže vjeruju i najteže prihvaćaju. Lakše je vjerovati u opstojnost Boga, nego u Isusovo i naše uskrsnuće. Kada na sprovodima, gdje su sabrani najrazličitiji ljudi, spominjemo uskrsnuće, mnogi se šutke pitaju: “Kakvo uskrsnuće? Što će ostati nakon tog pokojnika nakon deset, pedeset, sto godina? Kako može oživjeti što je istrunulo?“ Kada je sveti Pavao govorio Atenjanima o Bogu, neki su ga poslušali, ali kada je spomenuo uskrsnuće, na lijepi način su ga se riješili:“

O tome ćemo te slušati drugi put.“ Naše će tijelo nakon uskrsnuća biti drugačije od sadašnjeg. Neće biti podvrgnuto tegobama gladi, žeđi, trpljenja, starenja i smrti. Isus nam u Evanđelju govori o zrnu, koje istina, umire u zemlji, ali iz njega niče novi život. A Pavao nam tumači, da će se ovo smrtno zaodjenuti u besmrtnost i to prolazno u neprolaznost. Naše će tijelo biti proslavljeno, kao što je bilo proslavljeno nakon uskrsnuća Kristovo tijelo. I zato je naše propovijedanje za Uskrs od svih najradosnije. I to upravo zato jer prelazi najtužniju istinu života – smrt. Uskrs poručuje: Krist je uskrsnuo! Njegovom moći i mi ćemo uskrsnuti. Krist živi, u Njemu ćemo i mi živjeti vječno.

Dragi vjernici! Okruženi smo tolikim ljudima koji govore da ne mogu vjerovati u uskrsnuće. Možda su to čak i naši ukućani! Neka danas na nama vide da nas vjera u uskrsnuće usrećuje, da nas čini radosnima, da nas ne prepušta malodušnosti i tragici svijeta i vremena u kojem živimo. Neka vide da nas upravo vjera u uskrsnuće čini dobrima, radosnima i poštenim ljudima. I da nas upravo zbog te čvrste vjere ne može uništiti nikakva zloća. Zaživimo Uskrs životom i svjedočenjem a ne samo riječima!    

SVIMA OD SRCA SRETAN I BLAGOSLOVLJEN VAZAM!  Župnik i njegovi suradnici!