Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica

U Đakovu se od 17. do 19. rujna, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, održava godišnji Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica na temu Christusvivit – teorija i praksa. Na Susretu, kao predstavnici Zagrebačke nadbiskupije, sudjeluju rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković i vlč. dr. sc. Jakov Rađa, promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja.

  Ovogodišnji Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica u prostorima bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu započeo je zazivom Duha Svetoga nakon kojeg su sve nazočne pozdravili mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit te dr. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Prvog dana susreta predavanje je održala dr. sc. Veronika s. Nela Gašpar, prof. dok su u večernjim satima svećenici, redovnici i redovnice molili zajedno Večernju u sjemenišnoj kapelici Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije te slavili euharistiju kojom je predsjedao nadbiskup Hranić.

Drugog dana susreta započeo je s obrađivanjem teme teologalne vjere i razlučivanja duhovnih zvanja i poslanja pred izazovima sekularne duhovnosti s posebnim  naglaskom na  poslijesinodalnu pobudnicu pape Franje koja je plod XV. Općeg zasjedanja Biskupske sinode na temu „mladi, vjera i razlučivanje poziva”. Dan je započeo s drugim predavanjem dr. Veronike s. Nele Gašpar te radionicama u kojima su sudionici podijeljeni u četiri skupine obrađivali različite vidove razlučivanja poziva.

Preč. Matija Pavlaković animirao je rad skupine koja je obradila temu „Pastoral duhovnih zvanja pred izazovima sindroma Petar Pan“ U popodnevnim satima vlč. Rađa održao je prvo od dva predavanja na temu „Kakav je pastoral duhovnih zvanja?“  Naglasak prvoga predavanja vlč. Rađe stavio na činjenicu da su digitalna i virtualna revolucija te nedostatak očinske figure u obitelji tri  obilježja današnjeg odrastanja mladih zbog čega je prvi poziv animatora za duhovna zvanja formirati mlade za zreli kršćanski život na čijem će terenu nužno nicati i pitanje o pozivu kao zrelom načinu kršćanskoga života.

Drugo predavanje vlč. Jakov Rađa održat će sutra o govoru novoga načina prenošenja vjere nakon kojeg će Susret završiti misnim slavljem.

Foto: Bruno Diklić Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije