‘Svakog 25. Božić nekome!’

Članovi zagrebačkog Društva studenata socijalnog rada, okupljeni u akciji »Svakog 25. Božić nekome«, nešto više od pola godine svakoga su mjeseca prikupljali donacije do 25. da bi te prehrambene proizvode i higijenske potrepštine dostavljali na adresu obitelji slabijeg imovnog stanja prema preporuci Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Ideju za akciju »Svakog 25. Božić nekome« zamislila je Veronika Lesić, prvostupnica socijalnog rada i predsjednica Društva studenata socijalnog rada. Njezina zamisao počela se ostvarivati zahvaljujući suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, kada je, u prosincu 2019., zajedno s kolegicama bila pozvana na debatu u okviru svečane dodjele nagrade »Svjetionik« namijenjene za dostojno izvještavanje o siromaštvu.

»Tema siromaštva i intervju s korisnicom koja živi cijeli život u siromaštvu kao baza za pisanje rada za navedenu debatu, nas članove Društva studenata socijalnog rada dodatno je potaknula na organizaciju akcije, kao i sam topli ugođaj uoči Božića, ispunjen pomaganjem i volontiranjem te je naša želja bila da se upravo ta humanitarna atmosfera ne zadrži samo u prosincu, već da se Božićni prijateljski duh proširi na cijelu akademsku godinu. Stoga je prvi cilj akcije bio da simbolično svakog 25. u mjesecu donesemo Božićni prijateljski duh nekome, točnije osobi ili obitelji slabijeg imovnog stanja na način da im doniramo prehrambrene proizvode i higijenske potrepštine, ali se isto tako i podružimo s tim korisnicima koji su često osobe starije životne dobi te usamljene ili izolirane osobe. Drugi cilj akcije je bio da pokažemo našim kolegama i kolegicama, ali i polaznicima drugih studijskih programa, kao i našim sugrađanima da se uz malo truda i volje može pomoći onome kome to ne znači malo, već toliko puno da ne može sakriti osmijeh, suze ili oboje«, kaže Veronika Lesić, naglasivšu pritom da je akcija dobila pozitivan odjek i među profesorima, od kojih izdvaja senzibiliziranu izv. prof. dr. sc. Gordanu Berc. Ona je proširila glas akcije drugim profesorima te su sudionici akcije »Svakog 25. Božić nekome« uz njihov doprinos imali mogućnost uljepšati dan ili mjesec ne jednoj već nekoliko osoba, odnosno obitelji.

  Akcija se provodila tako da su od prosinca 2019. do lipnja 2020. članovi Društva studenata socijalnog rada prikupljali donacije do 25. u mjesecu te bi prehrambene proizvode i higijenske potrepštine potom dostavili na adresu korisnika/obitelji slabijeg imovnog stanja, prema preporuci zagrebačkog Caritasa, koji bi im po potrebi pomogao i kod prijevoza donacije do potrebitih. Od početka pandemije koronavirusa, studenti su donacije ostavljali ispred vrata stanova korisnika, a uz prikupljene potrepštine darovali bi pamučnu maskicu, koju bi izradila jedna od članica Društva, te studentsko pismo podrške. Svim sudionicima akcije drago je da se ista uspjela proširiti i ojačati izvan svih njihovih očekivanja te se nadaju da će je buduće generacije studenata već ove jeseni dodatno osnažiti. / CNZ