Svečana akademija prigodom Dana škole i 90. obljetnice djelovanja NKG-a na Šalati


FOTOGALERIJA

Vezana vijest: Misa zahvalnica za 90 godina Nadbiskupske klasične gimnazije na Šalati

U svečanoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati održana je na svetkovinu svetog Josipa svečana akademija prigodom Dana škole Nadbiskupske klasične gimnazije i njezine 90. obljetnice djelovanja.

Na svečanoj akademiji sudjelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije Ljuba Duvnjak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, profesori i djelatnici NKG-a, sadašnji i bivši učenici škole te njihovi članovi obitelji i drugi gosti.

Bogat program pripremili su učenici škole pod vodstvom svojih profesora, a zamišljen je kao vodič kroz bogatu povijest škole s posebnim naglaskom na vrijeme nastajanja škole i gradnje monumentalnog kompleksa na Šalati te prikaz različitih školskih sekcija, uspjeha učenika te zauzetosti nastavnika.

U svom obraćanju ravnateljica Duvnjak istaknula je kako Božji blagoslov uvijek prati rad koji je nadahnut ljubavlju i žrtvom. Povijest ovoga zdanja prepuna je teških, izazovnih razdoblja. No, unatoč svim poteškoćama, oduzimanjima prostora, prijetnjama i željama moćnika da s radom prestanu sjemenište i gimnazija, Bog po zagovoru svetoga Josipa to nije dopustio – kazala je ravnateljica Duvnjak.

Kamen temeljac Međubiskupijskog sjemeništa i šalatske gimnazije postavljen je i blagoslovljen 25. lipnja 1927. godine, a tom je zgodom glavni zaslužni za gradnju „Grada na gori“, kako su Zagrepčani nazvali šalatski kompleks, nadbiskup mons. Antun Bauer rekao da je sve što je mogao, cijelo srce i dušu posvetio tom velikom djelu.

Građevinska dozvola dobivena je samo pet dana nakon što je tražena te je najveće gradilište u Hrvatskoj moglo započeti s radom. Cijeli kompleks zauzima nešto više od 30 000 kvadratnih metara, dok izgrađena površina zavoda iznosi 9 200 kvadratnih metara. Prof. Marina Čubrić naglasila je da je kompleks s arhitektonskog gledišta sinteza skladnog, cjelovitog i modernog.   

Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije i tamburaški orkestar pod vodstvom prof. Ankice Juričić oplemenio je program svojim bogatim repertoarom. Na početku programa izveli su Himan sv. Josipu, a u nastavku su izveli skladbe hrvatske narodne baštine.

Izvedbom molitve sv. Josipu i izvedbe dijaloga Kreonite i Antigone na grčkom jeziku program je pokazao „klasičarsku“ dušu škole i zadobio veliki pljesak publike.

Na svečanoj akademiji podijeljena su i priznanja i nagrade učenicima, profesorima i djelatnicima škole. Najprije su podijeljene nagrade za literarni natječaj „Nagrada Ivan Merz“ koji škola već tradicionalno organizira i na koji su pristigli radovi iz srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tema ovogodišnjeg natječaja je bila: „Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak”. Zatim su podijeljena priznanja učenicima i učenicama sudionicima županijskih natjecanja te profesorima i djelatnicima škole za predani rad u školi. Školski list „Ostvarenja“ ove godine bilježi četrdeset i petu obljetnicu izlaženja.

Posebno mjesto u programu posvećeno je dugogodišnjem ravnatelju škole, isusovcu pateru Petru Galauneru, koji je trideset godina vršio službu ravnatelja NKG-a. Patera Galaunera koji ove godine slavi devedeseti rođendan sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećaju se i rado susreću tisuće bivših sjemeništaraca i učenika gimnazije.

Pateru Galauneru na osobit način čestitao je i kardinal Bozanić zahvalivši mu na svemu što je učinio kao svećenik i odgojitelj i što i dan danas čini kao traženi duhovnik i ispovjednik.

U svom je obraćanju na kraju svečane akademije kardinal Bozanić čestitao gimnazijalcima i gimnazijalkama zahvalivši im na programu koju su pripremili. „Gledam jednu rijeku koja na „šalatskom brijegu“ teče već 90 godina. Nije se moglo tada zamisliti sve ono što će proteći tom rijekom. Na ovom su se brijegu za život pripremili toliki svećenici i toliki intelektualci. Ali vrijeme ide dalje. Ono što se danas događa je dio te iste rijeke koja se razvija. To je Crkva, rijeka koja teče i koja se stalno otvara. Vi ste danas ovdje da otvorite ono što još nije otvoreno. Evanđelje se predaje vama”, rekao je Kardinal.

Na kraju se Kardinal obratio maturantima, zaželjevši im uspješnu maturu: „U vama, dragi maturanti i maturantice, gledam nešto novo što Bog priprema našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu”, rekao je kardinal Bozanić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije