Treća korizmena nedjelja (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U taj čas dođoše neki te javiše Isusu što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: »Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.« Nato im pripovjedi ovu prispodobu: »Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ’Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ’Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.’« Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: Propovijed za susjedu

Poslije završene mise pristupi jedna ugledna župljanka župniku i reče: „Velečasni, danas ste izvrsno propovijedali. Dok ste nabrajali slabosti koje se primjećuju kod nekih ljudi, pred očima mi je čitavo vrijeme bila moja susjeda. Kao da ste o njoj govorili, samo što je ona deset puta gora.“ Župnik joj odgovori: „Vaše susjede ne poznajem, ali dok sam propovijedao bili ste mi upravo vi pred očima.“

Ne događa se to samo jednoj župljanki, događa se to mnogima od nas. Uočavamo slabosti na drugima i pozivamo ih na obraćenje: muž ženu, žena muža, odrasli mlade, mladi odrasle, učitelji učenike, učenici učitelje, svećenici vjernike, vjernici svećenike, političari građane, građani političare i tako redom … Isusova poruka u današnjem evanđelju sasvim je nešto drugo. Isus ne govori da trebamo pozivati druge na obraćenje, on govori da se sami trebamo obratiti. Obratite se i činite pokoru! Svatko je odgovoran za svoje grijehe i propuste, stoga se treba obratiti i za svoje obraćenje činiti pokoru. Kad gospodar dođe da ubere plod, neće se raspitivati za tuđe drveće, nego će se zaustaviti na našoj smokvi i vidjeti kako rodi.