Treća nedjelja kroz godinu (B)

Čitanje svetog Evanđelja po MarkuPošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

Riječ Gospodnja

Danas Isus viče: „Ispunilo se vrijeme!“ (r. 15); vrijeme otkupljenja i spasenja cijelog ljudskog roda, ono što su patrijarsi pretkazali, a proroci najavljivali. Isusova pojava nije bila tolika novost: Židovi su dugo očekivali da će se pojaviti netko takav i zato su učenici mogli, naizgled tako lako, napustiti sve što su radili i poći za njim. No za taj se trenutak prethodno valjalo dobro pripremiti vježbajući se u vjeri i ostalim krepostima.

Učenici su mogli lako ostaviti mreže, lađu i oca zato što im sve to nikada nije ni bilo životni prioritet, nego im je primarno bilo osluškivanje Boga i odgovaranje na njegov poziv. To je bilo njihovo temeljno poslanje, a njihov je svakodnevni posao bio samo zanimanje koje su u svakom trenutku bili spremni odbaciti ako ih Bog na to pozove. No ipak moramo malo nagađati i reći da je vjerojatno bilo nešto i u Isusovu pogledu dok ih je pozivao, nešto neodoljivo što su samo oni mogli prepoznati (usp. Mt 11,25). Svatko tko ga je upoznao zna da u Isusu postoji nešto neodoljivo što nas potiče da mu želimo biti što bliže.

Cijelu propovijed pročitajte na: https://sagud.xyz/propovijedi/2021/01/isusov-neodoljiv-poziv-ucenicima/