Treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba proslavit će se u nedjelju 23. srpnja

Preuzeto:

Tema 3. Svjetskog dan djedova, baka i starijih osoba, koji će se slaviti u nedjelju 23. srpnja 2023., glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“.

U nedjelju 23. srpnja proslavit će se 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tema koju je izabrao Sveti Otac glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50) i izražava poveznicu sa Svjetskim danom mladih koji će se nekoliko dana poslije održati u Lisabonu (1. – 6. kolovoza 2023.), objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Tema Svjetskog dana mladih „Usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39) pokazuje nam, naime, mladu Mariju koja kreće na put da susretne svoju stariju rođakinju Elizabetu i koja, u himnu Veliča, glasno razglašava snagu saveza između mladih i starijih.

U prigodi toga Dana Sveti će Otac predsjedati euharistijskim bogoslužjem u Bazilici svetoga Petra te poziva župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice iz cijeloga svijeta da taj Dan proslave u vlastitom pastoralnom okruženju.

Uz Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu, Dikasterij za laike, obitelj i život pripremio je dodatne materijale koje je Ured HBK za život i obitelj priredio u prijevodu na hrvatski jezik:

Molitva za treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Poruka pape Franje

Pastoralno-liturgijske smjernice

Također, Udruženje katoličkih djedova i baka (CGA) u suradnji sa Župom sv. Jakova u Međugorju organizira prigodno hodočašće u okviru devetnice župnom zaštitniku svetom Jakovu apostolu kako bi pod Marijinim plaštem zajedno proslavili Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.