Ususret 80. obljetnici Euharistijskog kongresa u Sv. Križu Začretju postavljen kip bl. Stepinca

U povodu proslave 80. obljetnice Euharistijskog kongresa u Svetom Križu Začretju postavljen je kip. bl. Alojzija Stepinca, koji će na svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa u ponedjeljak 14. rujna blagosloviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

O postavljanju kipa i programu obilježavanja 80. obljetnice Euharistijskog kongresa govorio je župnik u Začretju preč. Vladimir Drnetić za Hrvatski katolički radio.

Preč. Drnetić rekao je kako je prije 80. godina bl. Alojzije Stepinac proglasio euharistijski kongres za Hrvatsko zagorje, koji je zaključen 1. rujna 1940. godine. Tom prigodom nadbiskup Stepinac uputio je proročku propovijed, koju je slušalo 20 tisuća vjernika. Kako je rekao preč. Drnetić vjernici su „upijali svaku njegovu riječ, gdje ih je poticao da ostanu hrabri kršćani, da ostanu dosljedni svojoj vjeri i svojoj kulturi, da ljube svoj narod“. Dodao je kako ih je Blaženik hrabrio u okolnostima 2. svjetskog rata želeći potaknuti „njihovu vjeru i približiti im upravo euharistiju kao vrhunac i izvor kršćanskog života, da ju ne zaborave nego da uvijek iz euharistije i svete pričesti, odnosno iz živog Krista, crpe snagu“.

U čast bl. Alojzija u Svetom Križu Začretju, ususret jubileju, na trgu pokraj crkve postavljen je njegov kip. Izradio ga je akademski kipar Vid Vučak, a izliven je u bronci. Prikazuje Blaženika u hodu, s križem u rukama u čijem se središtu nalazi euharistijski kruh. Kip će na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, ujedno župnu svetkovinu i Dan općine, blagosloviti kardinal Josip Bozanić. Tom prilikom kardinal će na Trgu sv. Jelene Križarice u 18 sati predvoditi svečanu euharistiju. Na misi će pjevanje predvoditi Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, koja će, kako je najavio preč. Drnetić, nakon mise izvesti prigodan koncert.